Ειδήσεις Υγείας

Συχνοουρία: Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη συχνοουρία

Η συχνοουρία αναφέρεται στην επιτακτική ανάγκη να επισκέπτεστε πιο συχνά από το συνηθισμένο για εσάς την τουαλέτα.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί της mayoclinic  η συχνουρία μπορεί να προκληθεί από ασθένειες που επηρεάζουν το ουροποιητικό σύστημα και εκδηλώνεται όταν ο αριθμός των επισκέψεων στην τουαλέτα είναι πάνω από  οκτώ φορές το 24ωρο.

Συχνοουρία: Αιτίες

Η συχνοουρία μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαταραχών που επηρεάζουν το ουροποιητικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.

Οι αιτίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνισή της περιλαμβάνουν:

Πρόπτωση κολπικού τοιχώματος
Αγχώδεις διαταραχές

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη
Πέτρες στην ουροδόχο κύστη

Νεφρική δυσλειτουργία
Διαβήτης
Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών, αλκοόλ ή καφεΐνης

Διάμεση κυστίτιδα
Νεφρική λοίμωξη (πυελονεφρίτιδα)
Υπερδραστήρια κύστη

Εγκυμοσύνη
Προστατίτιδα

Ακτινοθεραπεία στην περιοχή της λεκάνης
Στένωση της ουρήθρας

Ουρολοιμώξεις
Κολπίτιδα

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της συχνοουρίας απαιτεί λεπτομερή προσέγγιση από τον ουρολόγο, καθώς η αιτία του συμπτώματος μπορεί να μην είναι εύκολα ανιχνεύσιμη, ειδικά όταν υπάρχουν πολλαπλά προβλήματα υγείας.

Αρχικά, συλλέγεται ένα αναλυτικό ιατρικό ιστορικό και ακολουθεί λεπτομερής κλινική εξέταση. Ένα σημαντικό εργαλείο για τη διάγνωση είναι το ημερολόγιο ούρησης, όπου ο ασθενής καταγράφει με ακρίβεια τη συχνότητα και τις συνθήκες της ούρησης.

Επιπλέον, συνιστάται απεικονιστικός έλεγχος με υπερηχογράφημα του ουροποιητικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα διεξάγονται εργαστηριακές εξετάσεις ούρων, όπως γενική εξέταση, καλλιέργεια και κυτταρολογικός έλεγχος. Επίσης, πραγματοποιούνται αιματολογικές εξετάσεις για την αξιολόγηση της γενικής υγείας του ουροποιητικού συστήματος.

Σε περιπτώσεις ύποπτες για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, μπορεί να χρειαστεί επιπλέον μικροβιολογικός έλεγχος σε δείγματα σπέρματος, προστατικού υγρού, ουρηθρικού ή κολπικού εκκρίματος.Η συχνοουρία και πώς αντιμετωπίζεται

Πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια

Αν παρατηρείτε ότι επισκέπτεστε συχνότερα χωρίς εμφανή αιτία, όπως η κατανάλωση πολλών υγρών, ή αν η συχνοουρία επηρεάζει τον ύπνο και τις καθημερινές σας δραστηριότητες, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Εάν έχετε τα παρακάτω συμπτώματα, είναι σημαντικό να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια:

Αίμα ή κόκκινα/σκούρα καφέ ούρα

Πόνος κατά την ούρηση

Πόνος στην κοιλιακή ή βουβωνική περιοχή

Δυσκολία στην ούρηση

Έντονη επιθυμία για ούρηση

Πυρετός

Πολλές καταστάσεις υγείας μπορεί να προκαλούν συχνοουρία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ζητήστε ιατρική συμβουλή για να εντοπίσετε την αιτία και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.

ΠΗΓΗ: www.mayoclinic.org

Σχετικά Άρθρα

Back to top button