ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Συναγερμός στην Ευρώπη για τις ελλείψεις σε αντιβιοτικά – Γιατί μειώθηκαν οι πωλήσεις στη χώρα μας

Τι είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για τις ελλείψεις στα αντιβιοτικά

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη την Ευρώπη για τις ελλείψεις σε νέα αντιβιοτικά φάρμακα που καταγράφονται.
Το θέμα έθεσε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία της Σλοβενίας.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) dr. Andrea Ammon, η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Emer Cooke και ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ dr Hans Kluge.

Οι ελλείψεις

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, υπογράμμισε ότι η πανδημία ανέδειξε τα προϋπάρχοντα κενά στον τομέα των φαρμάκων, όπως τις ελλείψεις σε νέα αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, καθώς και σε άλλα φάρμακα τα οποία είναι απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών και επεσήμανε την ανάγκη επαναστόχευσης στα υπαρχόντα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Πάντως το θέμα των αντιβιοτικών φαίνεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερο στην χώρα μας από τη στιγμή που εφαρμόστηκε η υποχρεωτική συνταγογράφηση.
Παρότι η συνταγογράφηση των αντιβιοτικών ήταν στην σωστή κατεύθυνση, καταγράφεται μείωση στις πωλήσεις που αγγίζουν το 50%.

Όμως οι ελλείψεις στα αντιβιοτικά ενισχύονται και από το γεγονός ότι επιβάλλεται στις φαρμακευτικές εταιρείες υψηλό clawback το οποίο σε συνδυασμό με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) οδηγούν πολλές εταιρείες στο να σκέφτονται ακόμη και την απόσυρση παλαιών αντιβιοτικών, καθώς δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον.

Γεγονός που θα αυξήσει περαιτέρω την έλλειψη αντιβιοτικών στην ελληνική αγορά όπως έλεγαν παράγοντες της αγοράς φαρμάκου στο HealthReport.gr.

Οι υπουργοί της Ε.Ε. όσον αφορά στη λήψη τελικής απόφασης σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας ενωσιακής δομής για την έρευνα και την παραγωγή φαρμάκων με σκοπό την κάλυψη αναγκών σε σκευάσματα για τα οποία δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, ο Έλληνας υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι αυτό προϋποθέτει αφενός την εκπόνηση μελέτης ανάλυσης επιπτώσεων και αφετέρου την εξέταση της σχέσης της δομής αυτής με τις προβλέψεις των τεσσάρων υπό διαπραγμάτευση Κανονισμών του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπουργείο Υγείας: Αναζητείται φόρμουλα για μείωση του clawback στα φάρμακα – Οι 3 αλλαγές

Σχετικά Άρθρα

Back to top button