Η συναισθηματική υπερφαγία (emotional overeating) εκδηλώνεται όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το φαγητό ως μέσο αντιμετώπισης των συναισθηματικών τους προβλημάτων.
Κατά τη συναισθηματική υπερφαγία, οι άνθρωποι τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού χωρίς να αισθάνονται πραγματικά πεινασμένοι, αλλά για να καταπραΰνουν τα συναισθηματικά τους προβλήματα ή να αντιμετωπίσουν το άγχος, την κατάθλιψη, το άγχος, την απογοήτευση ή την ένταση που αισθάνονται.
Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη συναισθηματική υπερφαγία περιλαμβάνουν την έλλειψη δεξιοτήτων διαχείρισης των συναισθημάτων, την υπερβολική στρες, την κατάθλιψη, την κοινωνική πίεση, τις αρνητικές συνήθειες και τις συνδυασμένες πεποιθήσεις και συμπεριφορές σχετικά με το φαγητό. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν συναισθηματική υπερφαγία συχνά αισθάνονται ευαισθητοποιημένοι, επαισθητοποιημένοι ή άδικα καταπονημένοι.
Συναισθηματική υπερφαγία: 8 τρόποι για να την αντιμετωπίσετε
Οι ψυχολόγοι Δρ Gia Marson και Δρ Danielle Keenan-Miller συγγραφείς του The Binge Eating Prevention Workbook απευθύνουν τις παρακάτω συστάσεις:
1. Ελέγξτε τα συναισθήματα σας. Προσδιορίστε τα συγκεκριμένα συναισθήματα που βιώνετε τη στιγμή που θέλετε να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες φαγητού. Η αναγνώριση ενός συναισθήματος μπορεί να το κάνει λιγότερο έντονο, ενώ μπορεί να το αντιμετωπίσετε, αφού το έχετε εντοπίσει.
2. Ελέγξτε τις σκέψεις σας. Οι σκέψεις είναι συναισθήματα με συνέπειες. Προκαλέστε και αλλάξτε τις ενοχλητικές σκέψεις που υποκινούνται από το άγχος και δεν βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα για να αποτρέψετε την εξέλιξή τους σε αρνητικά συναισθήματα.
3. Ασκηθείτε Η κίνηση του σώματος μπορεί να μειώσει την ένταση των συναισθημάτων. Δοκιμάστε το περπάτημα, τις διατάσεις, το σχοινάκι, την κηπουρική, το καθάρισμα, το κολύμπι, τον χορό ή ό,τι άλλο απολαμβάνετε.
4. Περάστε χρόνο σε εξωτερικό χώρο. Η έκθεση σε φυσικό περιβάλλον έστω και για 10 λεπτά κάθε μέρα μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία και κατάσταση.
5. Κάντε διαλογισμό. Διάφορες μελέτες υποδεικνύουν ότι η τακτική άσκηση του διαλογισμού βοηθά στην αποτελεσματική διαχείριση των συναισθημάτων και τη μείωση του στρες στο σώμα και της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης φαγητού.
6. Καταγράψτε πότε τρώτε. Για δύο εβδομάδες, καταγράψτε τι, πότε και πόσο τρώτε. Σημειώστε συγκεκριμένα συναισθήματα και τα επίπεδα πείνας ή κορεσμού πριν και μετά το φαγητό.
7. Αφήστε τα συναισθήματά σας να εξωτερικευτούν. Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αλλά όταν επιτρέψετε ακόμα και σε έντονα συναισθήματα να κάνουν τον κύκλο τους χωρίς παρεμβολές, θα αρχίσετε να βλέπετε ότι είναι προσωρινά και έτσι θα αναπτύξετε την αυτοπεποίθηση σας.
8. Σκεφτείτε όσους είναι κοντά σας. Όταν υποφέρετε συναισθηματικά, καλό θα είναι να σκεφτείτε εκείνους που εμπιστεύεστε ότι μπορούν να αποδεχθούν τα δύσκολα συναισθήματα που νιώθετε και να σας ακούσουν υποστηρικτικά.
ΠΗΓΗ: mayo clinic