Ειδήσεις Υγείας

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Τα σημάδια που πρέπει να σου χτυπήσουν «καμπανάκι»

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, “χτυπά” όλο και περισσότερους αν και δείχνει σαφή προτίμηση στις γυναίκες. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η εξουθενωτική κούραση.

Άκρως ανησυχητικό είναι το στοιχείο αρά τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων ωστόσο, οι ειδικοί εξακολουθούν να μην κατανοούν πλήρως τι προκαλεί το συγκεκριμένο σύνδρομο, γι’ αυτό και συχνά μένει αδιάγνωστο.

Δείτε τα πιο κοινά συμπτώματα:

Εξάντληση

Η χρόνια κόπωση εκδηλώνεται με βαθιά εξάντληση που τη νιώθει κάποιος μέχρι τα οστά του και έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της μέρας. Ακόμη και το περπάτημα αλλά και που το δυσκολεύουν ακόμη και να περπατήσει.

Αϋπνία

Υπολογίζεται ότι το 80% των ατόμων με πρόβλημα χρόνιας κόπωσης δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Όσο κουρασμένος και αν είναι κάποιος δεν μπορεί να κοιμηθεί και όταν καταφέρει να τον πάρει ο ύπνος, ξυπνάει με το παραμικρό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεκουραστεί.

Αδυναμία συγκέντρωσης

Εκτός από τη μόνιμη κούραση, οι περισσότεροι πάσχοντες έχουν και τα εξής συμπτώματα: ξεχνούν εύκολα, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, αποσπάται η προσοχή τους εύκολα.

Νιώθετε συνέχεια εξαντλημένοι

Είτε πρόκειται για μια σύντομη βόλτα ή για ένα δείπνο, οποιαδήποτε σωματική ή συναισθηματική πίεση προκαλεί μεγάλη καταπόνηση του οργανισμού.

Έχετε αστάθεια

Οι πάσχοντες από Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης δυσκολεύονται να μείνουν όρθιοι για πολλή ώρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στην ορθοστατική δυσανεξία, δηλαδή σε μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο όταν κάποιος είναι σε όρθια θέση.

Σωματικοί πόνοι

Πολλοί πάσχοντες αναφέρουν πόνους σε όλο το σώμα, όπως στις αρθρώσεις, στους μύες, ακόμη και τον λαιμό και βέβαια συχνούς πονοκεφάλους. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει εξωτερικός ερεθισμός, πρήξιμο ή κοκκινίλα, μόνο πόνος που φτάνει βαθιά στις αρθρώσεις και τους μύες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button