
Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς: Άνδρες ή γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο – Έρευνα
Τι είναι το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς και ποιους απειλεί;
Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορεί να εκδηλωθεί μετά από έντονα συναισθηματικά γεγονότα, όπως ένας χωρισμός ή η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, καρδιομυοπάθεια takotsubo.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association η κατάσταση αυτή γνωστή και ως καρδιομυοπάθεια takotsubo φαίνεται να πυροδοτείται από σωματικό ή ψυχικό στρες, το οποίο οδηγεί στην απελευθέρωση ορμονών όπως η αδρεναλίνη, που επηρεάζουν τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και ξαφνική εξάντληση.
Οι περισσότεροι αναρρώνουν πλήρως, ωστόσο σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καρδιακή ανεπάρκεια.
Παρότι εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες, φαίνεται πως είναι πιο επικίνδυνο για τους άνδρες. Μια πρόσφατη μελέτη σε σχεδόν 200.000 περιπτώσεις στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από το σύνδρομο σε σχέση με τις γυναίκες (11% έναντι 5%).
Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς: Τα αίτια
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι στους άνδρες το σύνδρομο προκαλείται συχνότερα από σωματικό στρες, όπως μια χειρουργική επέμβαση ή ένα εγκεφαλικό, ενώ στις γυναίκες σχετίζεται κυρίως με συναισθηματικούς παράγοντες, όπως η απώλεια ενός ατόμου ή μιας δουλειάς.
Επιπλέον, οι άνδρες δυσκολεύονται περισσότερο στην ανάρρωση, ίσως επειδή δεν διαθέτουν την ίδια κοινωνική υποστήριξη που βοηθά στη διαχείριση του στρες.
Οι επιστήμονες ακόμα διερευνούν τι ακριβώς προκαλεί το σύνδρομο. Αν και το άγχος αποτελεί συχνή αιτία, δεν είναι πάντα ο μόνος παράγοντας. Φαίνεται ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν προδιάθεση στην πάθηση λόγω προβλημάτων όπως υψηλή πίεση ή χοληστερίνη. Επιπλέον, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι πιο ευάλωτες, πιθανώς λόγω της μείωσης των οιστρογόνων, που επηρεάζουν τα αγγεία γύρω από την καρδιά.
Το σύνδρομο εξακολουθεί να παραμένει δύσκολο να διαγνωστεί, να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί, ενώ δεν υπάρχει ακόμη κάποια ειδική θεραπεία. Οι γιατροί συχνά χορηγούν φάρμακα για καρδιακές παθήσεις, όπως βήτα αναστολείς, ενώ συνιστούν επίσης τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως διαλογισμό ή ψυχοθεραπεία.
Η πιο σημαντική συμβουλή, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να μην αγνοούμε πόνο στο στήθος ή δυσφορία, και να επισκεπτόμαστε άμεσα το νοσοκομείο, καθώς μόνο εκεί μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για να αποκλειστεί ή να επιβεβαιωθεί το πρόβλημα.