Ειδήσεις Υγείας

Σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς»: Τι είναι και πως εκδηλώνεται

Το σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς» ή μυοκαρδιοπάθεια Τακοτσούμπο φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες βλάβες στην καρδιά.

Σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Υπερηχοκαρδιογραφίας τα αγχωτικά γεγονότα όπως ο αιφνίδιος θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του συνδρόμου.

Τι βρήκαν οι επιστήμονες

Τα συμπτώματα αυτού του συνδρόμου συχνά μιμούνται αυτά της καρδιακής προσβολής και οδηγούν σε πόνο στο στήθος, δύσπνοια και μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς. Η κατάσταση αυτή, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 1990, επηρεάζει ένα μικρό, σχετικά, ποσοστό ανθρώπων και κυρίως σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο καθηγητής Σίαν Χάρντινγκ, από το Imperial College London, δήλωσε: «Το σύνδρομο Takotsubo είναι μια σοβαρή κατάσταση, αλλά μέχρι τώρα ο τρόπος που εμφανίζεται παραμένει ένα μυστήριο.

Ο καθηγητής Μετίν Αβκιράν, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο British Heart Foundation, δήλωσε: «Το σύνδρομο Takotsubo είναι ένα ξαφνικό και δυνητικά καταστροφικό καρδιακό πρόβλημα, αλλά η γνώση μας για το τι το προκαλεί παραμένει περιορισμένη. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτήν την παραμελημένη πάθηση και να αναπτύξουμε νέους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής της. Αυτή η έρευνα δεν είναι μόνο ένα κρίσιμο βήμα προς την καλύτερη κατανόηση αυτής της μυστηριώδους ασθένειες, αλλά θα μπορούσε επίσης να παράσχει νέους τρόπους για την ταυτοποίηση και τη θεραπεία εκείνων που διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν το σύνδρομο takotsubo».

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button