Ειδήσεις Υγείας

Tεστ Mantoux (μαντού): Τι είναι και πότε γίνεται;

Στα παιδιά, γίνεται σε ηλικία 12-13 μηνών λίγο πριν το εμβόλιο Μ-Μ-R (ιλαράς-ερυθράς- παρωτίτιδας). Επίσης, πρέπει να γίνεται λίγο πριν από το εμβόλιο της φυματίωσης (ΒCG) σε παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου.

Δεν προκαλεί πυρετό και δεν χρειάζεται ειδική διατροφή. Τα αποτελέσματα γίνονται γνωστά μέσα σε 48-72 ώρες!

Στο συγκεκριμένο τεστ, ο γιατρός εγχέει ένα μικρό ποσό πρωτεΐνης από το βακτήριο της φυματίωσης κάτω από το δέρμα του βραχίονα. Η ουσία αυτή είναι γνωστή ως φυματίνη ή καθαρισμένο πρωτεϊνικό παράγωγο (PPD).

Δεν μπορεί να προκαλέσει τη φυματίωση, αλλά θα ωθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει. Έτσι σε ένα αρνητικό τεστ, δεν θα υπάρξει καθόλου πρήξιμο. Στο θετικό τεστ το δέρμα θα φουσκώσει για περίπου 5-15 χιλιοστόμετρα σε διάμετρο.

 

 

 

 

 

Στην περίπτωση που η δοκιμή Mantoux είναι θετική, ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό που πιθανότατα θα συστήσει περαιτέρω εξετάσεις. Αυτές θα συμπεριλαμβάνουν ακτινογραφίες για να ελεγχθεί η λειτουργία των πνευμόνων. Εάν ο ασθενής έχει πράγματι μια ενεργό φυματίωση, τότε παρέχονται αντιβιοτικά φάρμακα για να εξολοθρεύουν τα βακτήρια στο σώμα.

Καλό είναι σε όσους ενήλικες το τεστ βγήκε θετικό να παραμείνουν μακριά από το χώρο εργασίας του, μέχρις ότου τεκμηριωθεί ιατρικά πως έχει απαλλαγεί από το βάκιλο και δεν έχει πια φυματίωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης: Ο εφιάλτης είναι ακόμη εδώ! Στοιχεία σοκ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button