ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τα 3 σχέδια της κυβέρνησης για τα νοσοκομεία μετά τις εκλογές με ή χωρίς συγκυβέρνηση

Τι σκοπεύει να αλλάξει στα νοσοκομεία η νυν κυβέρνηση και μετά τις εκλογές

Έτοιμο έχει ήδη η κυβέρνηση το σχέδιο για τις αλλαγές στα νοσοκομεία μετά τις εκλογές. Το σχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα ανεξάρτητα εάν θα εκλεγεί με αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές ή θα υπάρξει συγκυβέρνηση.

Οι εκτιμήσεις των κυβερνητικών στελεχών – σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr – αναφέρουν ότι θα υπάρξει με βεβαιότητα κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη γι’ αυτό το σχέδιο για τα νοσοκομεία θα πρέπει να ξεκινήσει να υλοποιείται αμέσως μετά τις κάλπες.

Οι αλλαγές πάντως στα νοσοκομεία και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αναμένεται να είναι σαρωτικές, καθώς σχεδιάζεται η γενικότερη αλλαγή του υγειονομικού χάρτη.

Οι αλλαγές στα νοσοκομεία

Με βάση το σχέδιο που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αλλάξει πλήρως μορφή. Νοσοκομεία θα συγχωνευθούν, μονάδες υγείας θα αλλάξουν χαρακτήρα, ενώ το ιδιωτικό στοιχείο θα αποτελεί βασικό «συστατικό» του νέου ΕΣΥ.

Ειδικότερα όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr το σχέδιο προβλέπει:

-Μπορεί πρόσφατα ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης να διαβεβαίωσε τοπικούς παράγοντες ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν συγχωνεύσεις νοσοκομείων, όμως το σχέδιο περιλαμβάνει πολλές συνδιοικήσεις νοσοκομείων.

Ο νέος χάρτης υγείας σύμφωνα με τα σχέδια που κάνουν οι κυβερνώντες περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κεντρικού νοσοκομείου το οποίο θα ονομάζεται «κόμβος» και γύρω του θα βρίσκονται οι «ακτίνες». Τα υπόλοιπα νοσοκομεία δηλαδή που θα λειτουργούν γύρω από τον «κόμβο» και θα θεωρούνται περιφερειακά του κεντρικού.

Αλλαγές στα νοσοκομεία μετά τις εκλογές

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχουν συγχωνεύσεις αλλά και κοινά τμήματα ώστε το προσωπικό να μην είναι μοιρασμένο σε διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Βέβαια στα νοσοκομεία «ακτίνες», όπως περιγράφουν πηγές στο HealthReport.gr, έχουν συμπεριληφθεί και μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Πάντως δεν αποκλείεται κάποιες Μονάδες Υγείας να αλλάξουν και πλήρως χαρακτήρα και να γίνουν μονάδες αποκατάστασης. Το προσωπικό στις περιπτώσεις αυτές θα μετακινηθεί στο κεντρικό νοσοκομείο.

-Οι αλλαγές στο ΕΣΥ προβλέπουν όμως και διαφορετική διοίκηση. Στόχος της νυν κυβέρνησης είναι εάν εκλεγεί στις επερχόμενες εκλογές, το μάνατζμεντ κάποιων νοσοκομείων να δοθεί σε ιδιώτες ώστε να γίνεται μία συνολική διαχείριση των οικονομικών των Μονάδων.

Στην περίπτωση που υπάρξουν αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές, το Plan B προβλέπει ότι θα επιλεγούν μάνατζερ με υψηλούς μισθούς αλλά με προσόντα εστιασμένα στην ανάπτυξη επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό μπορεί κάποια νοσοκομεία να μετατραπούν και σε ΝΠΙΔ με βασικό επιχείρημα ότι θα γίνονται προσλήψεις με μεγαλύτερη ευκολία, όπως είναι σήμερα το νοσοκομείο Σαντορίνης.

-Από την άλλη ιδιώτες γιατροί αναμένεται επισήμως να καλύπτουν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία. Μπορεί σήμερα να υπάρχουν αντιδράσεις για τη δυνατότητα που επιδιώκεται να δοθεί στους γιατρούς του δημοσίου για ιδιωτικό έργο, όμως στα σχέδια της νυν κυβέρνησης είναι να μπορούν να προσλαμβάνονται κυρίως ιδιώτες γιατροί με μερική απασχόληση όπου υπάρχουν κενά στο ΕΣΥ.

Ο στόχος αυτός είναι πιθανό να επιτευχθεί με ευκολία αν μετατραπούν τα νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ.
Να σημειωθεί βέβαια πως και σήμερα γίνονται κάποιες μεμονωμένες προσλήψεις γιατρών με «μπλοκάκι» στο ΕΣΥ, σύστημα που εφάρμοσε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button