Τα σταφύλια ωφελούν την υγεία των ματιών ήδη στους πρώτους 4 μήνες κατανάλωσης
Γράφει ο Ευάγγελος Τσίχλης MD, PhD, Οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ Παν/μίου Χαϊδελβέργης
Σε μια πρόσφατη τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη σε ανθρώπους, η κατανάλωση σταφυλιών για 16 εβδομάδες βελτίωσε βασικούς δείκτες της υγείας των ματιών σε ηλικιωμένους ενήλικες.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Food & Function εξέτασε την επίδραση της τακτικής κατανάλωσης σταφυλιών στη συσσώρευση χρωστικής της ωχράς κηλίδας και σε άλλους βιοδείκτες της υγείας των ματιών.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη σε άνθρωπο για το θέμα αυτό και τα αποτελέσματα ενισχύουν προηγούμενες, προκαταρκτικές μελέτες όπου διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση σταφυλιών προστατεύει τη δομή και τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς.
Η επιστήμη έχει δείξει ότι ο γηράσκων πληθυσμός έχει υψηλότερο κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων και προβλημάτων όρασης. Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για οφθαλμικές παθήσεις περιλαμβάνουν το οξειδωτικό στρες και τα υψηλά επίπεδα οφθαλμικών τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοποίησης (AGEs).
Τα AGEs μπορεί να συμβάλλουν σε πολλές οφθαλμικές παθήσεις επιδεινώνοντας την αγγειακή λειτουργία του αμφιβληστροειδούς, βλάπτοντας την κυτταρική του λειτουργία και προκαλώντας οξειδωτικό στρες.
Τα διαιτητικά αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και να αναστείλουν τον σχηματισμό AGEs, με πιθανές ευεργετικές επιδράσεις στον αμφιβληστροειδή, όπως η βελτίωση της πυκνότητας χρωστικής της ωχράς κηλίδας. Τα σταφύλια αποτελούν φυσική πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων πολυφαινολών.
Σε αυτή τη νέα εργασία, 34 άνθρωποι κατανάλωσαν είτε σταφύλια (που αντιστοιχούν σε 1,5 φλιτζάνι σταφύλια την ημέρα) είτε εικονικό φάρμακο (placebo) για 16 εβδομάδες.
Οι καταναλωτές σταφυλιών παρουσίασαν σημαντική αύξηση της πυκνότητας χρωστικής της ωχράς κηλίδας, της αντιοξειδωτικής ικανότητας του πλάσματος και της συνολικής περιεκτικότητας σε φαινολικά σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Όσοι δεν κατανάλωναν σταφύλια είδαν σημαντική αύξηση των επιβλαβών AGEs, όπως μετρήθηκε στο δέρμα.
Eίναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η κατανάλωση σταφυλιών επηρεάζει ευεργετικά την υγεία των ματιών στον άνθρωπο, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό, ειδικά με την διαρκή αύξηση του γηράσκοντος πληθυσμού.
Τα σταφύλια είναι ένα εύκολο, προσιτό φρούτο που μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει ευεργετικό αντίκτυπο σε κανονικές ποσότητες μόλις 1,5 φλιτζανιού την ημέρα.
Ευάγγελος Τσίχλης MD, PhD
Οφθαλμίατρος
Διαδάκτωρ Παν/μίου Χαϊδελβέργης
www.retinacenter.gr