Ειδήσεις Υγείας

Ταμπόν: Πώς απειλούν την υγεία των γυναικών – Νέα ανησυχητική έρευνα

Νέα έρευνα έδειξε ότι τα ταμπόν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία καθώς περιέχουν τοξικά μέταλλα

Τα ταμπόν που χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο κρύβουν αρκετούς κινδύνους εάν δεν γίνεται σωστή χρήση τους.

Νέα έρευνα με επικεφαλής ερευνητές του UC Berkeley απέδειξε πως τα ταμπόν από διάφορες μάρκες  μπορεί να περιέχουν τοξικά μέταλλα όπως μόλυβδο, αρσενικό και κάδμιο. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, τα ταμπόν είναι πιθανή πηγή έκθεσης σε χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων, επειδή το δέρμα του κόλπου έχει μεγαλύτερη πιθανότητα απορρόφησης χημικών ουσιών από ό,τι το δέρμα σε άλλα σημεία του σώματος.

Επιπλέον, τα προϊόντα χρησιμοποιούνται από μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με τα δεδομένα, το 50-80% των γυναικών που έχουν έμμηνο ρύση χρησιμοποιούν ταμπόν για αρκετές ώρες κάθε φορά.

Ταμπόν: Τι έδειξαν οι έρευνες

«Παρά τις ανησυχίες για την δημόσια υγεία, έχουν γίνει πολύ λίγες έρευνες για τη μέτρηση των χημικών ουσιών στα ταμπόν» δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Jenni A. Shearston, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του UC Berkeley και στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Επιστήμης, Πολιτικής και Διαχείρισης.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη έρευνα που μετρά μέταλλα στα ταμπόν. Είναι ανησυχητικό ότι βρήκαμε συγκεντρώσεις όλων των μετάλλων που εξετάσαμε, συμπεριλαμβανομένων τοξικών μετάλλων όπως το αρσενικό και ο μόλυβδος», επισημαίνει.

Οι κίνδυνοι για την υγεία

Τα ταμπόν και οι κίνδυνοι για την υγεία

Έχει διαπιστωθεί ότι τα μέταλλα αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, υπογονιμότητας, διαβήτη και καρκίνου. Μπορούν να βλάψουν το συκώτι, τα νεφρά και τον εγκέφαλο, καθώς και το καρδιαγγειακό, το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα. Επιπλέον, τα μέταλλα μπορούν να βλάψουν την υγεία της μητέρας και την ανάπτυξη του εμβρύου.

«Αν και τα τοξικά μέταλλα είναι πανταχού παρόντα και εκτιθέμεθα σε χαμηλά επίπεδα, η μελέτη μας δείχνει σαφώς ότι τα μέταλλα υπάρχουν και στα προϊόντα εμμήνου ρύσεως και ότι οι γυναίκες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης χρησιμοποιώντας αυτά τα προϊόντα», τονίζουν οι ερευνητές.

Οι συγκεντρώσεις των μετάλλων διέφεραν ανάλογα με το πού αγοράστηκαν τα ταμπόν (ΗΠΑ έναντι ΕΕ/Ηνωμένου Βασιλείου), βιολογικά έναντι μη βιολογικών και μάρκες καταστημάτων έναντι επώνυμων.

Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι τα μέταλλα υπήρχαν σε όλους τους τύπους ταμπόν και πως καμία κατηγορία δεν είχε σταθερά χαμηλότερες συγκεντρώσεις όλων ή των περισσότερων μετάλλων.

Οι συγκεντρώσεις μολύβδου ήταν υψηλότερες στα μη βιολογικά ταμπόν, αλλά το αρσενικό ήταν υψηλότερο στα βιολογικά ταμπόν.

Οι ειδικοί τονίζουν πως οι κατασκευαστές πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο παρασκευής και να ελέγχουν τα προϊόντα τους για την ύπαρξη τοξικών μετάλλων.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button