Τεχνητή νοημοσύνη και Προληπτική ιατρική: Πώς συμβάλει στην καλή υγεία και τη μακροζωία
Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Κρητικός Διευθυντής Παθολογίας & Διαβητολογίας, M.D., Ph.D., SCOPE W.O.F. Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Η τεχνητή νοημοσύνη σύντομα αναμένεται να φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη.
Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος (Benjamin Franklin) γεννήθηκε το 1706 σε μια εποχή όπου ο μέσος άνθρωπος δεν αναμενόταν να ζήσει πολλά χρόνια και μάλιστα όχι πολύ πάνω από τα 35! Όταν υπέγραψε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Η.Π.Α. το 1776, είχε ήδη κλείσει τα 70 έτη.
Η αξιοσημείωτη μακροζωία του για τα δεδομένα της εποχής εκείνης (απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών) είχε αποδοθεί (μεταξύ άλλων δεδομένων της εντυπωσιακής αδιαμφισβήτητα ζωής του) στην αποφυγή του αλκοόλ και στη μανιώδη επιθυμία του να κολυμπάει.
Κανείς βέβαια δε γνωρίζει το μυστικό της μακροζωίας, αλλά στην εποχή μας οι γιατροί γνωρίζουμε με απόλυτη σιγουριά βάση επιστημονικών δεδομένων, πως αν δεν καπνίζουμε, προσέχουμε το σωματικό βάρος μας, τρώμε υγιεινά, αθλούμαστε, καταναλώνουμε μόνο λίγο έως ελάχιστο αλκοόλ και παρακολουθούμε προληπτικά με τον προσωπικό μας γιατρό την κατάσταση της υγείας μας, κατά μέσο όρο ζούμε αρκετά περισσότερα σε αριθμό, αλλά και πολύ καλύτερα σε ποιότητα χρόνια. Δηλαδή η ζωή μας βελτιώνεται και επιμηκύνεται σημαντικά.
Η εξέλιξη της επιστήμης και οι νέες τεχνολογίες με τη αλματώδη ανάπτυξη που έχουν παρουσιάσει ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες και η τεχνητή νοημοσύνη (με τις έξυπνες εφαρμογές συλλογής, επεξεργασίας ψηφιακών δεδομένων και συνεχούς εκπαίδευσης μέσω των δεδομένων αυτών) τα τελευταία κυρίως δέκα χρόνια, φέρνουν κυριολεκτικά μια επανάσταση στο χώρο της Υγείας, της Ποιότητας Ζωής και της Ευεξίας.
Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως έχει κατά μέσο όρο ξεπεράσει αυτή τη στιγμή πλέον τα 70 έτη για τους άνδρες και τα 75 έτη για τις γυναίκες και ο πληθυσμός που θα ζήσει έως τα 100 έτη και ίσως και παραπάνω, προβλέπεται να αυξηθεί σε περίπου 3,7 εκατομμύρια συνολικά έως το 2050 από τα 95000 άτομα μόλις που ήταν παγκοσμίως το 1990!
Το θαυμαστό αυτό επίτευγμα οφείλεται σαφώς σε διάφορους παράγοντες όπως η βελτίωση της διατροφής, η βελτίωση της Δημόσιας Υγείας, η καλύτερη ιατρική περίθαλψη & παρακολούθηση της υγείας, αλλά και πιο πρόσφατα η χρήση τεχνολογικών εξελίξεων και καινοτομιών, η συλλογή, επεξεργασία και χρησιμοποίηση τεράστιων ψηφιακών δεδομένων (big digital data) σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη που όλο και περισσότερο χρησιμοποιείται πλέον με στόχο τη βελτίωση του προσδόκιμου υγιούς ζωής.
Η αξίας της Προληπτικής ιατρικής
Η άνοδος και συνεχής βελτίωση των νέων τεχνολογιών, ωφέλησε και έδωσε τη δυνατότητα, σε συνδυασμό με τους άλλους εξαιρετικά σημαντικούς και γνωστούς παράγοντες, στους ανθρώπους να ζουν πιο υγιείς και πιο ικανοποιητικές ζωές σε όλες τις ηλικίες.
Για παράδειγμα, αναπτύχθηκαν (και συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται) τεχνολογικές καινοτομίες και κατάλληλες εφαρμογές καθημερινής χρήσης για να κρατούν τους ανθρώπους σωματικά δραστήριους, να επιτρέπουν ή να κάνουν πιο εύκολη την ανεξάρτητη διαβίωση (όπως π.χ. μέσω της ανίχνευσης πτώσεων ή των εφαρμογών τεχνολογίας «έξυπνων» σπιτιών), δόθηκε η δυνατότητα διατήρησης κοινωνικών σχέσεων ακόμη και σε περιπτώσεις που κινητικά δεν ήταν εφικτό να γίνει, δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής σε εργασία μέσω της τεχνολογίας, εξελίχθηκαν οι δυνατότητες έγκαιρης ανίχνευσης ασθενειών, προληπτικής ιατρικής, κατάλληλων παρεμβάσεων (εξατομικευμένων ή όχι) αλλά και καθημερινής παρακολούθησης και διαχείρισης ακόμα και σοβαρών νοσημάτων.
Φανταστείτε στο σημείο αυτό, ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον, όπου η εστίαση της σκέψης μας δεν θα είναι πλέον μόνο στις ασθένειες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ζωής μας, αλλά η εστίαση της σκέψης μας θα μετατοπιστεί στους τρόπους, τακτικές και μεθόδους που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να παραμείνουμε πολλά περισσότερα χρόνια υγιείς (υγιής γήρανση, μακροζωία, ευζωία)!
Στις ημέρες μας έχει γίνει πλέον απολύτως κατανοητό σε εμάς στον ιατρικό κόσμο, αλλά και στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους που ασχολούνται με τα θέματα αυτά, πως τα μεγαλύτερα οφέλη που θα έχει συνολικά η κοινωνία μας από την τεχνολογία θα είναι σε μεγάλο βαθμό κυρίως στην πρόοδο και εξέλιξη της Προληπτικής Ιατρικής.
Η τεχνητή νοημοσύνη και η συνεχής εκπαίδευση της μέσω της επεξεργασίας των νέων, ποικίλλων δεδομένων που θα συλλέγονται, μέσω κυρίως φορητών έξυπνων συσκευών, αλλά και από άλλους καταγραφείς, θα διαδραματίσει βασικό ρόλο, με τις δυνατότητες πλέον να φαντάζουν απεριόριστες.
Στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, ο χώρος της Υγείας αλλάζει σταδιακά μορφή, μετασχηματίζεται και επαναπροσδιορίζει τη λειτουργία και τη δομή του. Σήμερα οι τεχνητή νοημοσύνη και οι συνεχείς εξελίξεις της τεχνολογίας αναμένεται να φέρουν επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη, ενισχύοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε παροχές υγείας, βελτιώνοντας τις δυνατότητες πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, διαχείρισης και αντιμετώπισης νοσημάτων, αλλά και εξατομικευμένης θεραπείας, υποστηρίζοντας όλο και πιο αποτελεσματικά, συμπληρωματικά, ως πολύτιμο βοηθητικό εργαλείο τους γιατρούς στο προληπτικό και θεραπευτικό έργο τους, αλλάζοντας σταδιακά το πρόσωπο της παρεχόμενης φροντίδας υγείας.
Δρ Κωνσταντίνος Κρητικός
Διευθυντής Παθολογίας & Διαβητολογίας, M.D., Ph.D., SCOPE W.O.F.
Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών,
Μετεκπαιδευθείς στην Παχυσαρκία – Αυξημένο Σωματικό Βάρος, Σακχαρώδη Διαβήτη, Λιπίδια, Αρτ. Υπέρταση,
Νοσοκομείο – Μαιευτήριο Αθηνών ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ,
R. OXFORD UNIVERSITY Pr. United Kingdom.