Τελεσίγραφο Άδωνι στους Διοικητές νοσοκομείων: Ελέγξτε άμεσα τη φαρμακευτική δαπάνη – Οι οδηγίες

Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στους Διοικητές νοσοκομείων σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε

Αυστηρές οδηγίες στους διοικητές νοσοκομείων όλες της χώρες έδωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με την φαρμακευτική δαπάνη. Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την πορεία της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, με όλους τους Διοικητές Νοσοκομείων του ΕΣΥ, αλλά και παρουσία του Προέδρου της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Άρη Αποστόλου, ο υπουργός Υγείας έστειλε τελεσίγραφο στους επικεφαλής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ώστε να ελέγξουν τα φάρμακα που χορηγούνται.

Άλλωστε η πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης ειδικά στα νοσοκομεία παρουσιάζει συνεχείς αυξητικές τάσεις με αποτέλεσμα το περιβόητο νοσοκομειακό clawback (σ.σ.: οι υποχρεωτικές επιστροφές με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης), να ξεπερνά και το 70%.

Οι οδηγίες στους Διοικητές Νοσοκομείων

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr ο υπουργός Υγείας στην τηλεδιάσκεψη που είχε με όλους τους επικεφαλής των νοσοκομείων τους προέτρεψε:

-Να περιορίσουν άμεσα την φαρμακευτική δαπάνη

-Να ελέγξουν ειδικά τα ακριβά φάρμακα τα οποία με βάση τα στοιχεία δημιουργούν τις υψηλότερες δαπάνες

-Να ελέγξουν τα αποθέματα των σκευασμάτων που παραγγέλλονται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, ώστε να μην υπάρχει υπερσυγκέντρωση (στοκάρισμα)

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες του HealthReport.gr, ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε από τους Διοικητές Νοσοκομείων που παρουσιάζουν υψηλότερη φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία τους, να δικαιολογήσουν γιατί έχουν διαφορετική κατανάλωση ανά μήνα με μεγάλες αποκλίσεις.

Να δικαιολογήσουν δηλαδή εάν είχαν περισσότερους ασθενείς, εάν είχαν περισσότερες παραγγελίες με ΣΗΠ για φάρμακα κ.α.
Πάντως τους προειδοποίησε – επισημαίνουν καλά γνωρίζοντες – ότι από την οικονομική διαχείριση που κάνουν στα νοσοκομεία τους, θα εξαρτηθεί και η παραμονή τους στο ΕΣΥ εάν βρεθούν στην 7αδα του ΑΣΕΠ που θα δημιουργηθεί μετά την οριστική μοριοδότηση.

Σχετικά άρθρα

Ο ιστότοπος healthreport.gr χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα