ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τέλος σε όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό σε 15 ημέρες – Τι σχεδιάζεται για τον Σεπτέμβριο

Τα σχέδια της κυβέρνησης για τον Σεπτέμβριο εάν επανακάμψει η πανδημία και ο κορονοϊός

Σε απόλυτη επιστροφή στην κανονικότητα περνά σε 15 ημέρες η χώρα, αφού και τα τελευταία μέτρα για τον κορονοϊό καταργούνται για το καλοκαίρι.
Παρότι ο κίνδυνος είναι ακόμη ορατός για όλους, με τις επαναμολύνσεις να είναι καθημερινές, η κυβέρνηση ακολουθεί τις υπόλοιπες χώρες και …εξαφανίζει όλα τα μέτρα. Στόχος φυσικά να λειτουργήσει κανονικά ο τουρισμός και να αυξηθούν τα έσοδα στη χώρα.

Εξάλλου η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στη φετινή τουριστική κίνηση που εκτός των άλλων θα αλλάξει και την ψυχολογία των πολιτών και συνεπώς και το προφίλ της.

Τέλος σε όλα τα μέτρα σε 15 μέρες

Η χρήση μάσκας που είναι ένα από τα τελευταία μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού που παραμένουν σε ισχύ, καταργείται από την 1η Ιουνίου.

Συνεπώς οι πολίτες θα μπορούν ελεύθερα εάν το επιθυμούν να κινούνται τόσο σε ανοικτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.
Θα εξαιρεθούν βέβαια τα νοσοκομεία, τα κέντρα αποκατάστασης και τα κέντρα φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, καθώς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Χωρίς μέτρα σε λίγες ημέρες η χώρα

Ταυτόχρονα θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους στους οποίους υπάρχει συνωστισμός.

Προς το τέλος του μήνα αναμένεται να αποφασισθεί οριστικά το θα γίνει με τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα.

Τα σχέδια για Σεπτέμβριο

Μόλις όμως ολοκληρωθεί το καλοκαίρι θα αρχίσει η μείωση του τουρισμού, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τις συνθήκες μαζί με τους επιστήμονες ώστε να αποφασισθεί ο επόμενος κύκλος αντιμετώπισης της πανδημίας που δεν φαίνεται να αποχωρεί οριστικά.

Στην περίπτωση που καταγραφεί νέο κύμα ή άλλη μετάλλαξη ο σχεδιασμός προβλέπει:

-Άμεση επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους

Περιορισμός του αριθμού των ατόμων σε εμπορικά καταστήματα, εστίαση και διασκέδαση

-Απαγόρευση μεγάλων συναθροίσεων

-Αύξηση τηλεργασίας

Τέταρτη δόση του εμβολίου για όλο τον πληθυσμό

Να υπενθυμιστεί ότι μπαίνει τέλος στις μάσκες τόσο στα αεροδρόμια όσο και κατά τη διάρκεια της πτήσης από τις 16 Μαίου, έπειτα από σύσταση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).

Ειδικότερα, οι ECDC και EASA, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση, καταργούν τη σύσταση για υποχρεωτική χρήση ιατρικών μασκών στα αεροδρόμια και σε πτήσεις, ενώ επισημαίνεται ότι η μάσκα εξακολουθεί να είναι μια από τις καλύτερες προφυλάξεις κατά της μετάδοσης της COVID-19. Η νέα σύσταση θα ισχύσει από τις 16 Μαΐου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button