Ειδήσεις Υγείας

Θαλάσσια ανεμώνη: Τι να κάνουμε αν μας τσιμπήσει

Τι είναι η θαλάσσια ανεμώνη και πόσο κινδυνεύουμε από το τσίμπημά της

Η θαλάσσια ανεμώνη έχει κάνει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε αρκετές παραλίες προκαλώντας ανησυχία στους λουόμενους.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί η θαλάσσια ανεμώνη μοιάζει με μέδουσα, τα πλοκάμια της είναι κολλώδη και δηλητηριώδη, ενώ αν τσιμπήσει άνθρωπο αυτός θα πρέπει να σπεύσει σε νοσοκομείο.

Οι θαλάσσιες ανεμώνες επανήλθαν εκ νέου στο προσκήνιο, καθώς ένα 4χρονο κοριτσάκι στην παραλία του Αγίου Γεωργίου Πελασγίας υπέστη σοβαρά εγκαύματα από την επαφή της με μία από αυτές.

Θαλάσσια ανεμώνη: Πρώτες βοήθειες

Οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι πάνω στα βράχια, δεν μετακινούνται και αν κάποιος τις ακουμπήσει, μπορεί να υποστούν και έγκαυμα από το οξύ που εκκρίνουν κατά την επαφή.

Αν σας τσιμπήσει θαλάσσια ανεμώνη, η αντίδραση και η σοβαρότητα του τσιμπήματος εξαρτώνται από το είδος της ανεμώνης και την ευαισθησία του ατόμου στο δηλητήριό της. Οι περισσότερες θαλάσσιες ανεμώνες δεν είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο, αλλά ορισμένα είδη μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο και άλλες σοβαρές αντιδράσεις. Ακολουθούν τα βήματα για την αντιμετώπιση ενός τσιμπήματος από θαλάσσια ανεμώνη:

Βήματα Αντιμετώπισης

Βγείτε από το νερό για να αποτρέψετε περαιτέρω επαφή με την ανεμώνη και να αντιμετωπίσετε το τσίμπημα.

Ξεπλύνετε την περιοχή με θαλασσινό νερό. Μην χρησιμοποιείτε γλυκό νερό καθώς μπορεί να ενεργοποιήσει περισσότερα κνιδοκύτταρα (κεντριά).

Μην τρίβετε την περιοχή για να μην εξαπλωθεί το δηλητήριο.

Αφαιρέστε τα υπολείμματα: Χρησιμοποιήστε μια πλαστική κάρτα ή άλλο επίπεδο αντικείμενο για να ξύσετε απαλά και να αφαιρέσετε τυχόν ορατά κομμάτια πλοκαμιών από το δέρμα.

Αποφύγετε τη χρήση γυμνών χεριών για να μην έρθετε σε επαφή με το δηλητήριο.

Χρησιμοποιήστε ξύδι ή διάλυμα αλκοόλης:

Εάν είναι διαθέσιμο, χρησιμοποιήστε ξύδι (διάλυμα 5% οξικού οξέος) ή ισοπροπυλική αλκοόλη για να εξουδετερώσετε τα κνιδοκύτταρα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της τοξικότητας.

Εφαρμόστε μια ζεστή κομπρέσα (όχι καυτή) στην πληγείσα περιοχή για περίπου 20-45 λεπτά. Η θερμότητα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου.

Πάρτε παυσίπονα όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη για να ανακουφίσετε τον πόνο.

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στο πρόσωπο ή στο λαιμό, ναυτία, ζάλη ή έντονος πόνος, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Πρόληψη

Φορέστε προστατευτικά ρούχα Όταν κολυμπάτε ή κάνετε κατάδυση σε περιοχές με θαλάσσιες ανεμώνες, φορέστε προστατευτικά ρούχα, όπως στολές κατάδυσης ή μακριά μανίκια.

Αποφύγετε την επαφή: Μην αγγίζετε θαλάσσιες ανεμώνες ή άλλα θαλάσσια ζώα με γυμνά χέρια.

Ενημερωθείτε: Γνωρίστε τα είδη θαλάσσιων ανεμώνων που υπάρχουν στην περιοχή και τις πιθανές αντιδράσεις τους.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button