ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Θεσσαλία: 9 κρούσματα λεπτοσπείρωσης, ένας θάνατος και 20 υπό διερεύνηση – Σε έξαρση ο covid

Τα νέα στοιχεία για την υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλία.

Τα νεότερα στοιχεία για τη δημόσια υγεία στη Θεσσαλία έδωσε κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτης Σερέτης.

Συνολικά έχουν καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο 1272 προσελεύσεις στα ΤΕΠ των μονάδων υγείας, εκ των οποίων 32 με λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος και 86 με λοίμωξη του αναπνευστικού. Από τους ελέγχους προέκυψε ότι οι 37 είχαν θετικό τεστ για κορονοϊό

Επίσης, δεν διαγνώστηκε νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα λεπτοσπείρωσης το τελευταίο 24ωρο ενώ μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 9 κρούσματα με ένα εξ αυτών να έχει καταλήξει, ενώ άλλα δύο νοσηλεύονται. Yπό διερεύνηση βρίσκονται άλλα 20.

Σε έξαρση ο covid

Ο κ. Σερέτης αναφερόμενος στην αύξηση που παρουσιάζεται στις λοιμώξεις του αναπνευστικού υπογράμμισε η οποία πιθανώς οφείλεται στην έξαρση των λοιμώξεων κορονοϊού, που παρατηρείται στην περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως και στις περισσότερες περιοχές της Επικράτειας.

Εντοπίστηκε, επίσης, ένα κρούσμα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ τόνισε πως έχουν γίνει 1.761 για τέτανο και 164 σε παιδιά για ηπατίτιδα Α.

Πού δεν είναι κατάλληλο το νερό

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Βόλος με την υδροδότηση, εξαιτίας της κακοκαιρίας Elias, είναι μεγάλο καθώς το νερό στον δήμο κρίθηκε ακατάλληλο. Πιο συγκεκριμένα μετά τα αποτελέσματα από τις λήψεις δειγμάτων οι κάτοικοι του Βόλου μέχρι νεωτέρας δεν θα πρέπει να πίνουν νερό από τις βρύσες των σπιτιών τους.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε το υπουργείο Υγείας μετά από ελέγχους που έγιναν στην Θεσσαλία. Επίσης ακατάλληλο είναι το νερό σε κάποιες περιοχές του δήμου Μουζακίου. Σημειώνεται ότι έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.208 λήψεις δειγμάτων.

Αναλυτικότερα:

Στον Δήμο Βόλου το νερό κρίνεται ακατάλληλο, έως ότου ανακοινωθούν νέες οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές.

Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου: Το νερό κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Αφετών και τον οικισμό Κορόπης Μηλεών.

Στον Δήμο Αγιάς: Το νερό κρίνεται κατάλληλο για τη δημοτική κοινότητα Αγιάς και τις τοπικές κοινότητες Δήμητρας, Αμυγδαλής, Στομίου και Καστρίου.

Στον Δήμο Σοφάδων: Το νερό κρίνεται κατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Καππαδοκικού και Πασχαλίτσας.

Στον Δήμο Μουζακίου: Το νερό κρίνεται ακατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Αμυγδαλής, Ανθοχωρίου, Βατσουνιάς, Δρακότρυπας, Ελληνοκάστρου, Κρυοπηγής, Οξυάς, Πευκοφύτου, Πορτής και Αγίου Ακακίου.

Στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα: Το νερό κρίνεται κατάλληλο για ολόκληρο τον Δήμο.

Στον Δήμο Τρικκαίων: Το νερό κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Ελληνοκάστρου.

Εκτός από τις αλλαγές στους Δήμους Βόλου, Νοτίου Πηλίου, Αγιάς, Σοφάδων, Μουζακίου, Λίμνης Πλαστήρα και Τρικκαίων με τις υποσημειώσεις που επισημάνθηκαν, δεν υπάρχουν άλλες αλλαγές στα δίκτυα ύδρευσης και ισχύουν όσα έχουν αναφερθεί σε προηγούμενη ενημέρωση.

Ας σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι φορείς πραγματοποιούν δειγματοληψίες καθημερινά. Αξίζει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση που το νερό κριθεί ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση σημαίνει αυτομάτως ότι το νερό δεν είναι πόσιμο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα, παραγωγή τροφίμων ή ποτών, πλύσιμο λαχανικών και για ατομική υγιεινή (πλύσιμο χεριών κ.λ.π.). Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται βράσιμο του νερού για 1-3 λεπτά.

Σε περίπτωση θολερότητας του νερού, συστήνεται να προηγείται του βρασμού φιλτράρισμα του νερού (π.χ. με υφασμάτινα ρούχα, φίλτρα του καφέ).

facebook sharing button

Σχετικά Άρθρα

Back to top button