Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Θρόμβωση: Ποιες τροφές διαλύουν τους θρόμβους

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρίσκεται η θρόμβωση με αφορμή τα διάφορα περιστατικά που εμφανίζονται μετά τον εμβολιασμό με τα εμβόλια της AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayoclinic η θρόμβωση εκδηλώνεται όταν ένας θρόμβος αίματος σχηματίζεται μέσα σε ένα αγγείο (αρτηρία ή φλέβα) με συνέπεια την διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος στο αγγείο αυτό.

Στους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση θρόμβωσης περιλαμβάνονται :

η νοσηλεία, η χειρουργική επέμβαση, ο καρκίνος, η παρατεταμένη ακινησία, το οικογενειακό ιστορικό, η λήψη φαρμάκων που περιέχουν οιστρογόνα καθώς και η εγκυμοσύνη και ο πρόσφατος τοκετός.

Δείτε ποιες είναι οι τροφές που μπορεί να “σηκώσουν” ασπίδα προστασίας!

Τζίντζερ

Το τζίντζερ έχει αντιθρομβωτική  δράση καθώς περιέχει σελικυλικό οξύ που βρίσκεται στην ασπιρίνη. Για να απολαύσετε όλα τα οφέλη του προτιμήστε τη φρεσκοτριμμένη ρίζα του φυτού και προσθέστε τη σε φαγητά, γλυκά, χυμούς ή smoothies.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία  ως γνωστόν έχει αντιπηκτική δράση. Φάτε μια χούφτα αμύγδαλα σαν σνακ ή προσθέστε τα σε γιαούρτι ή smoothies.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι αντιθρομβωτικό καθώς περιέχει πολύτιμες ουσίες που ελέγχουν την πήξη του αίματος. Συνιστάται να καταναλώνεται ωμό.

Ανανάς

Ο ανανάς είναι πλούσιος σε βρωμελίνη, μια ουσία η οποία, διασπά τους θρόμβους και μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων. Η βρωμελίνη έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση

Τι να αποφεύγετε

Μην βάζετε στο πιάτο σας:

Επεξεργασμένες τροφές όπως λευκό ψωμί, λευκό ρύζι, κράκερς, πατάτες τηγανιτές, δημητριακά με ζάχαρη, γλυκά, προσυσκευασμένο φαγητό και fast food

Ζαχαρωτά όπως επίσης το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας

Αποφύγετε το αλάτι

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button