Θυμός: Πώς επηρεάζει την καρδιά και τον εγκέφαλο
Ο θυμός μπορεί να βλάψει την καρδιά προειδοποιεί νέα έρευνα
Ο θυμός αποτελεί ένα ύπουλο εχθρό τόσο για τη σωματική όσο και για τη ψυχική μας υγεία. Κάθε φορά που βγαίνουμε εκτός εαυτού τότε απειλείται την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.
Ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Daichi Shimbo, καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Irving του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη ανέφερε χαρακτηριστικά πώς αν είστε άτομο που θυμώνει συχνά, τότε έχετε χρόνιους τραυματισμούς στα αιμοφόρα αγγεία σας”.
Θυμός: Τι έδειξε η έρευνα
Η ομάδα του διεξήγαγε πειράματα όπου παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα των αιμοφόρων αγγείων συμμετεχόντων, ενώ αυτοί βίωναν καταστάσεις θυμού, άγχους, λύπης ή ουδέτερων συναισθημάτων.
Διαπίστωσαν ότι μια θυμωμένη ψυχική κατάσταση συνδέεται με μια προσωρινή αδυναμία των αιμοφόρων αγγείων να διαστέλλονται (χαλαρώνουν) όπως θα έπρεπε. Αυτό το φαινόμενο διήρκεσε έως και 40 λεπτά μετά το τέλος του ξεσπάσματος θυμού.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η εξασθενημένη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων είναι συχνά πρόδρομος επικίνδυνης συσσώρευσης λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών, γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Αυτή αυξάνει τις πιθανότητες για έμφραγμα και εγκεφαλικό.
“Είναι αυτοί οι χρόνιοι τραυματισμοί (που συνδέονται με τον θυμό) που με την πάροδο του χρόνου μπορεί τελικά να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην αγγειακή υγεία και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου”, δήλωσε ο δρ. Shimbo.
Ωστόσο ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη σαφές το πώς ακριβώς ο θυμός επηρεάζει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Ίσως ενεργοποιεί το αυτόνομο νευρικό σύστημα, τις ορμόνες του στρες ή τη φλεγμονή των αρτηριών. Μόνο περαιτέρω έρευνα μπορεί να αποκαλύψει τους ακριβείς μηχανισμούς.
Πηγή: healthday.com