Ειδήσεις Υγείας

Θυρεοειδής: Τα τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι δεν «δουλεύει» καλά!

Ο θυρεοειδής αποτελεί ένας από τους σημαντικότερους αδένες στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει το σχήμα πεταλούδας και βρίσκεται στον λαιμό, κάτω από το μήλο του Αδάμ και οι ορμόνες που παράγει (θυροξίνη T4, τριιωδοθυρονίνη T3) έχουν ως κύριο έργο τη ρύθμιση του μεταβολισμού όλων των οργάνων του σώματος

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε εκείνα τα σημάδια που σας προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει με τον θυρεοειδή σας, ώστε να ενημερώσετε αναλόγως τον προσωπικό σας γιατρό και να σας προτείνει να υποβληθείτε σε εξετάσεις, εφόσον το κρίνει απαραίτητο.

Ποια είναι τα ύποπτα σημάδια;

Μόνιμη κούραση

Η έλλειψη ενέργειας μέσα στην ημέρα χωρίς προφανή αιτία είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια υποθυρεοειδισμού, δηλαδή της κατάστασης κατά την οποία ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί.

Λυπημένοι χωρίς λόγο

Αν έχετε προσέξει τον τελευταίο καιρό ότι έχετε συμπτώματα κατάθλιψης χωρίς να έχει γίνει κάποια άλλα αλλαγή στη ζωή σας, τότε είναι πιθανό η μειωμένη παραγωγή ορμόνης από τον θυρεοειδή να προκαλεί πτώση στα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, της ορμόνης που ανεβάζει την ψυχολογική σας διάθεση.

Μειωμένη λίμπιντο

Η μειωμένη σεξουαλική διάθεση είναι πολλές φορές ένδειξη δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς. Η μειωμένη παραγωγή ορμόνης συμβάλλει στην ανάλογη πτώση της σεξουαλικής διάθεσης, αλλά και τα υπόλοιπα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού (αύξηση σωματικού βάρους, μειωμένη ενέργεια κλπ) μπορεί επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Το δέρμα είναι ξηρό

Μια επιδερμίδα που είναι ξηρή και με φαγούρα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού. Η αλλαγή στην υφή και την εμφάνιση της επιδερμίδας είναι πιθανό να οφείλεται σε μειωμένο μεταβολισμό (που προκαλείται από πολύ μικρή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών), ο οποίος μπορεί να μειώσει την εφίδρωση. Παράλληλα, τα νύχια μπορεί να γίνουν εύθραυστα και να δημιουργηθούν γραμμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρινοπλαστική: Νέα έρευνα τη συνδέει με εκτίναξη της αυτοπεποίθησης!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button