Ειδήσεις Υγείας

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Προσοχή στα απλά σημάδια

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο εκδηλώνεται με αργό ρυθμό με συνέπεια τα συμπτώματά της να μην γίνονται άμεσα αντιληπτά.

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο εξελίσσεται με αργό ρυθμό με συνέπεια τα συμπτώματά της να μην γίνονται άμεσα αντιληπτά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic η νόσος του Χασιμότο είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού. Επηρεάζει κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας, αλλά επίσης μπορεί να συμβεί σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, όπως και σε παιδιά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic η νόσος του Χασιμότο (Hashimoto’s Thyroiditis) είναι μια κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή που βρίσκεται στη βάση του λαιμού κάτω από το “μήλο του Αδάμ”.

Ο θυρεοειδής αδένας είναι μέρος του ενδοκρινικού συστήματος, το οποίο παράγει ορμόνες που συντονίζουν πολλές από τις δραστηριότητες του οργανισμού.

Η προκύπτουσα φλεγμονή από τη νόσο του Hashimoto, επίσης γνωστή ως χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα, συχνά οδηγεί σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός).

 

 

 

 

 

Συμπτώματα

Η νόσος του Χασιμότο συνήθως εξελίσσεται αργά με το πέρασμα των ετών και προκαλεί χρόνιες βλάβες του θυρεοειδούς, με αποτέλεσμα την πτώση στα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα. Τα συμπτώματα είναι όμοια με εκείνα της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός) και περιλαμβάνουν:

Κόπωση και νωθρότητα
Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο
Δυσκοιλιότητα

Χλωμό, ξηρό δέρμα
Πρήξιμο στο πρόσωπο
Βραχνή φωνή

Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν:

Ανεξήγητη αύξηση του σωματικού βάρους (συμβαίνει σπάνια και δεν υπερβαίνει τα 5-10 κιλά, περισσότερα από τα οποία είναι από συσσώρευση υγρών)

Μυϊκοί πόνοι, ευαισθησία και μυική ακαμψία, ιδιαίτερα στους ώμους και τους γοφούς σας

Πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις  και πρήξιμο στα γόνατα ή στις μικρές αρθρώσεις στα χέρια και τα πόδια.

Μυϊκή αδυναμία, ειδικά στα κάτω άκρα

Υπερβολική ή παρατεταμένη έμμηνος ρύση

Κατάθλιψη

Σχετικά Άρθρα

Back to top button