ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τι αλλαγές σχεδιάζονται για ειδικευόμενους γιατρούς και τελειόφοιτους Ιατρικής – Έρχεται διάταξη

Αλλαγές για ειδικευόμενους γιατρούς και τελειόφοιτους Ιατρικής ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

Αλλαγές για τους ειδικευόμενους γιατρούς αλλά και για τους τελειόφοιτους της Ιατρικής έχει στο συρτάρι της η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα, υπό διαμόρφωση είναι διάταξη βάση της οποίας θα δοθεί η δυνατότητα στους ειδικευόμενους γιατρούς να δίνουν εξετάσεις ειδικότητας πριν το αγροτικό.

Σήμερα οι νέοι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν επί έναν χρόνο αγροτικό αμέσως μετά την απόκτηση του πτυχίου τους και πριν ολοκληρώσουν την ειδικότητά τους.

Οι τελειόφοιτοι της ιατρικής

Επίσης θα θεσμοθετηθεί για τους τελειόφοιτους της Ιατρικής ένα εξάμηνο προϋπηρεσίας στα νοσοκομεία πριν το αγροτικό.

Στόχος σύμφωνα με πληροφορίες είναι να προσφέρουν οι νέοι γιατροί τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ και στα νοσοκομεία που παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Ταυτόχρονα θα εκπαιδεύονται και στην πράξη σε συνθήκες δύσκολες μέσα στην καρδιά των νοσοκομείων.

Αλλαγές για τους ειδικευόμενους γιατρούς

Σήμερα μετά τη απόκτηση του πτυχίου τους οι γιατροί έχουν την υποχρέωση να υπηρετήσουν το αγροτικό τους το οποίο τις περισσότερες φορές γίνεται σε απομακρυσμένες περιοχές σε αγροτικά ή ημιαστικά ιατρεία, όπου όμως μαθαίνουν ιατρική μόνοι τους, αφού αναλαμβάνουν να «τρέξουν» μόνοι τους τα ιατρεία με ελάχιστες γνώσεις και μόνο από όση εκπαίδευση έχουν λάβει από την ιατρική σχολή.

Τα σχέδια του υπουργείου Υγείας προβλέπουν σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr, ότι σύντομα οι νέοι γιατροί μόλις θα παίρνουν το πτυχίο τους θα πηγαίνουν για 6 μήνες σε νοσοκομείο όπου θα εκπαιδεύονται στα επείγοντα περιστατικά. Θα αναλάβουν δηλαδή υπηρεσίες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών όπου θα μαθαίνουν την αντιμετώπιση του τραύματος, την παροχή επείγουσας φροντίδας, ενώ θα εκπαιδεύονται και στη συνταγογράφηση.

Στο εξάμηνο αυτό είναι πιθανό ακόμη και να αλλάζουν νοσοκομείο εάν κριθεί απαραίτητο, λένε πηγές του HealthReport.gr.

Η διάταξη από το υπουργείο Υγείας με όλες τις αλλαγές είναι υπό διαμόρφωση, όπως επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας στην ΟΕΝΓΕ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button