ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τι αλλάζει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Με 272 εκατ. ευρώ που θα φθάσουν άμεσα στη χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα επιχειρήσει το υπουργείο Υγείας να κάνει τα πρώτα βήματα για την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Να σημειωθεί ότι με βάση το σχέδιο, στην Υγεία θα δοθούν 1,486 δις ευρώ προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές στα νοσοκομεία, να ψηφιοποιηθούν υπηρεσίες υγείας, να γίνει η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί σύστημα κατ΄ οίκον νοσηλείας και περίθαλψης.

Ήδη πάντως έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για την ανασύνταξη των Κέντρων Υγείας, ώστε να παρέχουν σε πρώτο βαθμό φροντίδα στους ασθενείς και να αποφεύγονται οι άσκοπες επισκέψεις στα νοσοκομεία. Διαβάστε ΕΔΩ το σχέδιο για τα Κέντρα Υγείας που αποκάλυψε το HealthReport.gr: «Υπουργείο Υγείας: Έρχονται Κέντρα Υγείας με 24ωρη λειτουργία – Τι αλλάζει στην Πρωτοβάθμια μετά τον covid»

Τι σχεδιάζεται στην ΠΦΥ

Με βάση το σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Υγείας, τα 272 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την «Αναβάθμιση των υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των κέντρων υγείας και για την αναδιοργάνωση της δομής τους με επανεκπαίδευση του προσωπικού» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στόχος να υπάρξει αποτελεσματική φροντίδα πρώτης γραμμής σε στενή αλληλεπίδραση με τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιδίως σε ό,τι αφορά την προσφυγή σε νοσοκομειακή φροντίδα. Με βάση τις εκτιμήσεις των αρχών, ακόμη και το 40% των επισκέψεων στα νοσοκομεία θα μπορούσε να αποφευχθεί ένα λειτουργήσει σωστά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Παράλληλα στον σχεδιασμό δίνεται έμφαση στην φροντίδα χρόνιων νοσημάτων και στην παρηγορητική φροντίδα, ενώ είναι πιθανό όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr, κάποιες Μονάδες Υγείας να αλλάξουν ακόμη και χαρακτήρα ώστε να εξυπηρετούν συγκεκριμένα χρόνια νοσήματα. Ένα σχέδιο που υπάρχει εδώ και χρόνια αλλά είχε μείνει στα συρτάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσα χρήματα θα κατανεμηθούν στο σύστημα υγείας από τα 31 δις ευρώ του Σχεδίου Ανάκαμψης – Όλο το σχέδιο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button