Τι είναι και πότε έρχεται το νέο app για τις ελλείψεις φαρμάκων – Ποια σκευάσματα θα μπουν πρώτα
Τελικά πότε θα είναι έτοιμο το νέο app για τις ελλείψεις φαρμάκων
Μπορεί το νέο app για τα κινητά μέσω του οποίου οι πολίτες θα ενημερώνονται για τις ελλείψεις φαρμάκων να είχε διαφημιστεί δεόντως από το υπουργείο Υγείας, αλλά τελικά θέλει πολύ δρόμο μέχρι την ολοκλήρωσή του.
Διάφορα γραφειοκρατικά αλλά και τεχνικά προβλήματα καθιστούν ανέφικτη την λειτουργία του σε αυτή τη φάση, αν και υπουργός ΥγείαςΜιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε δεσμευτεί ότι το νέο app θα ήταν έτοιμο από τον Οκτώβριο.
Την ίδια στιγμή η ανησυχία κορυφώνεται καθώς προβλέπεται πώς οι ελλείψεις φαρμάκων θα ενταθούν το επόμενο διάστημα με την αύξηση των περιστατικών γρίπης και covid και οι πολίτες δεν θα αποφύγουν ούτε και φέτος να γυρίζουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν το πολυπόθητο σκεύασμα.
Εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας λόγω και της πτώσης της θερμοκρασίας βρίσκεται επί ποδός, αφού πάντοτε όταν αυξάνονται τα περιστατικά των αναπνευστικών λοιμώξεων, παρατηρείται αυξημένη ζήτηση φαρμάκων τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη όπως τα αντιβιοτικά, αντιβηχικά και άλλα σκευάσματα.
Τον επόμενο μήνα το νέο application για τις ελλείψεις φαρμάκων
Υπό το πρίσμα αυτό, ετοιμάζεται το νέο application για τα κινητά, ώστε να μπορούν οι πολίτες να βλέπουν μέσα από μία ειδική ψηφιακή πλατφόρμα ποια φάρμακα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία και ποια λείπουν. Παράλληλα προβλέπεται πώς θα υπάρχει η πληροφόρηση και για τα φαρμακεία από τα οποία θα μπορούν να τα προμηθευτούν.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας, το νέο app θα είναι τελικά έτοιμο έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε δήλωσε: «Φτιάχνουμε έναν μηχανισμό, ούτως ώστε όλοι οι παράγοντες να είναι online, ο ΕΟΦ, το Υπουργείο, οι φαρμακέμποροι, οι φαρμακοβιομήχανοι, οι φαρμακοποιοί. Ούτως ώστε να υπάρχει μια διαφάνεια και να ξέρουμε όλοι μας ποια φάρμακα λείπουν και ποια είναι σε περίσσευμα. Και μετά στη συνέχεια να φτάσει στο κινητό του πολίτη, του καταναλωτή μια εφαρμογή που θα του λέει αν υπάρχει το φάρμακο ή όχι ή ποιο είναι εκείνο, το αντίστοιχο όμοιο, που μπορεί να πάει να αγοράσει από το φαρμακείο».
Τα φάρμακα τα οποία αναμένεται πώς θα ενταχθούν πρώτα στο νέο αυτό app θα είναι όσα παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν αντιβιώσεις παιδικές και ενηλίκων, σκευάσματα για το αναπνευστικό, αντιβηχικά, αποχρεμπτικά και άλλα.