
Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς τα Χριστούγεννα;
Συμβουλές για να απολαύσετε με ασφάλεια τις γιορτινές μέρες
Ιδιαίτερη προσοχή και αυτοσυγκράτηση πρέπει να δείξουν όσοι έχουν καρδιακά προβλήματα, καθώς ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να αυξήσει έως και τέσσερις φορές τις πιθανότητες για να πάθει κάποιος καρδιακή προσβολή, κυρίως τις δύο πρώτες ώρες μετά το φαγητό.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της mayo clinic ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, λίπη και αλάτι θα αναγκάσει το σώμα να εργαστεί πιο σκληρά για να γίνει η πέψη των τροφών. Η καρδιά λειτουργώντας ως αντλία θα στείλει περισσότερο αίμα στο έντερο για να βοηθήσει στη διαδικασία της πέψης, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και έξι ώρες.
Επίσης η αύξηση της ινσουλίνης που παρατηρείται μετά τα γεύματα μπορεί να επηρεάσει το τοίχωμα των αγγείων και να μειώσει την ικανότητά τους να χαλαρώνουν κανονικά.
Την ίδια στιγμή η ταυτόχρονη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αρρυθμίες, όπως η κολπική μαρμαρυγή και με τη σειρά της να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή σε ασθενείς με προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο.
Συμβουλές για να απολαύσετε με ασφάλεια τις γιορτινές μέρες
Φάτε ένα μικρό κολατσιό μία ή δύο ώρες πριν από το γεύμα ώστε να μειώσετε την όρεξή σας.
Αποφύγετε τα ορεκτικά που έχουν πολλές θερμίδες, λίπη και αλάτι και τα οποία μπορεί να σας αυξήσουν την όρεξη.
Ξεκινήστε με μία σαλάτα και χρησιμοποιήστε ένα μικρότερο πιάτο για το κυρίως φαγητό χωρίς να το γεμίζετε συνεχώς.
Τρώτε αργά. Χρειάζονται τουλάχιστον 20 λεπτά για να πληροφορηθεί ο εγκέφαλος ότι έχετε χορτάσει.
Αν παρόλα αυτά νιώσετε ότι φάγατε πολύ μπορείτε να παραλείψετε το επιδόρπιο.
Ελέγξτε την κατανάλωση αλκοόλ και αντικαταστήστε τα αλκοολούχα ποτά με αναψυκτικά (σόδα ή ανθρακούχο νερό).