ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τι σημαίνει η υπουργοποίηση του Θάνου Πλεύρη – Οι αλλαγές και οι «πονοκέφαλοι» του νέου υπουργού Υγείας

Τι πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα ο Θάνος Πλεύρης αλλά και τις αλλαγές θα κάνει

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη αλλά και σύνθετη περίοδο αναλαμβάνει ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Οι δυσκολίες πολλές όπως και οι ευθύνες, καθώς εκτός της πανδημίας θα κληθεί να αλλάξει στο ΕΣΥ και γενικότερα στο σύστημα, ότι δεν άλλαξε τα τελευταία 2 χρόνια.

Άλλωστε από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ, δεν έχει γίνει απολύτως καμία μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ που θα μπορούσε να βελτιώσει τις συνθήκες στο σύστημα.
Η όποια ενίσχυση των νοσοκομείων έγινε λόγω του covid και είναι άγνωστο εάν θα μπορεί να παραμείνει και μετά.

Τα δύο χαμένα χρόνια στην Υγεία θα πρέπει όπως φαίνεται να καλυφθούν άμεσα, με τον νέο υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να έχει μπροστά του σημαντικά ζητήματα όπως τη δημιουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), τη βελτίωση των υποδομών, τον ανασχεδιασμό του ανθρώπινου δυναμικού και πολλά άλλα.

Προς ώρας όμως φαίνεται ότι το πρώτο του μέλημα είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός που είναι κόμπος στο λαιμό της κυβέρνησης

Οι αναστολές

Από τα βασικά προβλήματα που καλείται άμεσα να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είναι τα κενά που θα δημιουργηθούν στο ΕΣΥ από τις αναστολές εργασίας λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Παρότι ήδη έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων στο ΕΣΥ που έσπευσαν να εμβολιασθούν, λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, καθότι σήμερα έληξε το τελεσίγραφο της κυβέρνησης, το πρόβλημα παραμένει.
Στα νοσοκομεία αλλά και στα Κέντρα Υγείας αναμένεται να υπάρξουν κενά σε θέσεις εργαζομένων που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Έστω κι αν έχει ήδη ετοιμασθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο από τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο, είναι άγνωστο πως θα μπορέσει το σύστημα να ανταπεξέλθει στις ελλείψεις προσωπικού.

Βέβαια άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι μετακινήσεις εργαζομένων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αλλά το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας, όπου είναι δύσκολο να εξευρεθεί το απαραίτητο προσωπικό από άλλες δομές.

Οι μεταρρυθμίσεις

Πάντως ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να επέλεξε τυχαία τον Θάνο Πλεύρη για τη θέση του υπουργού Υγείας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου – μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr – θεωρούν ότι είναι ο μόνος που μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο σύστημα Υγείας και φυσικά να διευρύνει τη συνεργασία του δημοσίου τομέα με τον ιδιωτικό. Εξάλλου τα περιβόητα ΣΔΙΤ, οι συμπράξεις δηλαδή του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα ήταν πάντα στην ατζέντα της κυβέρνησης ανεξάρτητα εάν κρίθηκε ότι οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες για να προχωρήσουν.

Ωστόσο την περίοδο της πανδημίας φαίνεται ότι η κυβέρνηση έκανε το πρώτο «δοκιμαστικό» για τα ΣΔΙΤ, όταν ενέπλεξε τα ιδιωτικά νοσοκομεία στη νοσηλεία των ασθενών.

Κατά τα άλλα στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι και το θέμα των συγχωνεύσεων κλινικών και νοσοκομείων αλλά και της αλλαγής χρήσης, που θα κληθεί να βγάλει εις πέρας ο Θάνος Πλεύρης.
Το Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε γνωρίζει ότι είναι γνώστης του τομέα της υγείας αλλά ακόμη και της «ανθρωπογεωγραφίας», αφού ανάλογα με τις συμμαχίες που θα επιτευχθούν θα μπορούν να προχωρήσουν και οι αλλαγές για το νέο ΕΣΥ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button