Το Νοσοκομείο Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
Γράφει ο Αναστάσιος Δ. Χατζής, Παιδίατρος – Εντατικολόγος, Πρώην Συντονιστής Διευθυντής ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων Η Αγία Σοφία
Αφορμή γι’ αυτήν την παρέμβαση μου αποτέλεσε η πρόσφατη (10/10/2024) επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο νοσοκομείο Παίδων με την ευκαιρία της ανακαίνισης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και των δηλώσεων που ακολούθησαν, τόσο από τον ίδιο όσο κι από τον Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να σταθώ σε δύο σημεία:
Το πρώτο αφορά στην αποστροφή του Πρωθυπουργού για τα προβλήματα «που κληρονόμησε» (εννοώντας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις), στην οποία ο Τομέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι η κυβέρνηση τα κληρονόμησε «από τον εαυτό της», δηλαδή από την προηγούμενη κυβέρνηση πάλι της ΝΔ.
Το δεύτερο: Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι το νοσοκομείο «δεν έχει τίποτα να ζηλέψει» από τα μεγάλα ευρωπαϊκά νοσοκομεία κι ο Τομέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ δηλώνει το αντίθετο!
Γνωρίζω το Νοσοκομείο Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ως φοιτητής Ιατρικής εδώ και μισό αιώνα, κι από κοντά για μια περίπου 20ετία που το υπηρέτησα.
Το Νοσοκομείο Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ έχει ζωή πάνω από 120 χρόνια. Αν ανατρέξουμε στην πιο πρόσφατη (μεταπολεμική) ιστορία του, είναι γεμάτο από ημερομηνίες ανάπτυξης, εξέλιξης κι εκσυγχρονισμού:
Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 αναγέρθηκε το σημερινό κεντρικό κτίριο, που το κατέστησε το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο των Βαλκανίων.
Τις επόμενες δεκαετίες προστίθενται αρχικά η επέκταση του ίδιου κτιρίου, που στέγασε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Νεογνών και Παιδιών) καθώς και το Καρδιολογικό και Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στη συνέχεια το Χωρέμειο Ερευνητικό Κέντρο και το κτίριο «Δοξιάδη» που στέγασε το Παιδοψυχιατρικό Κέντρο και τέλος το εμβληματικό Ογκολογικό Κέντρο ΕΛΠΙΔΑ – Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Παράλληλα έγιναν μεγάλες νέες εγκαταστάσεις μηχανολογικού και ιατρικού εξοπλισμού, οι οποίες σταδιακά άλλαξαν το επίπεδο του νοσοκομείο από ένα αρχικά Γενικό Νοσοκομείο Παίδων σ’ ένα σύγχρονο κι ολοκληρωμένο τριτοβάθμιο Παιδιατρικό Κέντρο.
Όλα τα παραπάνω (καθώς και πολλά έργα ανακαίνισης και αναβάθμισης) έγιναν είτε μέσω δημόσιων δαπανών, είτε από ευρωπαϊκά κονδύλια, είτε τέλος από ιδιωτικές δωρεές.
Ειδικότερα το ΤΕΠ αρχικά δημιουργήθηκε ως ξεχωριστός χώρος στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Στη συνέχεια (μεταγενέστερα) λειτούργησε ως ξεχωριστό Τμήμα.
Η τωρινή ανακαίνιση αποτελεί ένα ακόμη βήμα στον εκσυγχρονισμό του, που του επιτρέπει να απαντά στις σημερινές απαιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην τελευταία τριακονταετία το ΤΕΠ έχει υποστεί τρεις τουλάχιστον διαδοχικές παρεμβάσεις από τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις.
Άρα η έννοια «ποιος κληρονόμησε από ποιον τί» χάνεται στο διάβα πολλών ετών. Ως εκ τούτου μόνο θετικά μπορεί να δει κανείς τα προχθεσινά εγκαίνια, αν στοιχειωδώς αναγνωρίσουμε ότι δεν είναι τα πρώτα!
Οπότε, ανούσιος ο παραπάνω «διάλογος»!
Αυτό που άμεσα θα είναι πιο παραγωγικό, είναι να δούμε ποιες είναι οι σημερινές ανάγκες και να σχεδιαστεί η ικανοποίηση τους.
Τούτο αποτελεί υποχρέωση τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, οι οποίες αντί να ερίζουν και να «ζηλεύουν η μία την άλλη», θα πρέπει να ακούσουν από τη διοίκηση του νοσοκομείου και της Α’ ΥΠΕ ποιες είναι οι προτεραιότητες και να δρομολογήσουν έναν οδικό χάρτη υλοποίησης τους.
Αυτό το πρότυπο θα πρέπει να υιοθετηθεί για όλα τα νοσοκομεία!
Συγκεκριμένα θα πρέπει να προχωρήσει ο μετασχηματισμός όλων των νοσοκομείων σε αυτόνομα υγιή μη κερδοσκοπικά ΝΠΙΔ με ετήσιο προϋπολογισμό και ισολογισμό, με κωδικοποίηση όλων των λειτουργιών, με πλήρη μηχανοργάνωση, με αξιοποίηση έμψυχου και άψυχου δυναμικού και εξορθολογισμό όλων των δαπανών.
Παραφράζοντας τη φράση «σήμερον εμού, αύριο ετέρου και ουδέποτε τινός», την οποία πολλοί ασκητές αναγράφουν στην είσοδο του κελιού τους, το Νοσοκομείο Παίδων Η Αγία Σοφία (όπως και όλα τα νοσοκομεία) δεν ανήκει παρά σ’ αυτούς και σ’ αυτές που έχουν την ανάγκη των υπηρεσιών του, εν προκειμένω τα παιδιά!
Αναστάσιος Δ. Χατζής
Παιδίατρος – Εντατικολόγος
Πρώην Συντονιστής Διευθυντής ΜΕΘ
Νοσοκομείου Παίδων Η Αγία Σοφία