Ειδήσεις Υγείας

Τριχοφάγος: 5 προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε

O τριχοφάγος εμφανίζεται ξαφνικά, κυρίως σε παιδική ή νεαρή ηλικία, αλλά μπορεί και αργότερα

Ο τριχοφάγος αποτελεί ένα είδος τριχόπτωσης που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου επιτίθεται στους θύλακες της τρίχας.

Ο τριχοφάγος εκδηλώνεται με την ίδια συχνότητα σε άντρες και γυναίκες, ενώ τείνει να είναι πιο σύνηθες σε παιδιά και εφήβους. Περισσότερο φαίνεται πώς κινδυνεύουν όσοι έχουν ιστορικό κληρονομικότητας και όσοι έχουν ήδη υπάρχοντα αυτοάνοσα, όπως λεύκη, νόσο Χασιμότο, ατοπική δερματίτιδα κ.α.

Συνήθως ο τριχοφάγος εντοπίζεται στα μαλλιά και τις τρίχες στα γένια και τα φρύδια. Αλλά πρακτικά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε υπάρχουν τρίχες στο δέρμα. Τα νύχια πάσχουν επίσης κατά τη γυροειδή αλωπεκία.

Τριχοφάγος: Πέντε  προειδοποιητικά σημάδια

Μεγάλη Απώλεια μαλλιών

Είναι φυσιολογικό να χάνετε 50-100 τρίχες την ημέρα. Εάν αρχίσετε να παρατηρείτε ξαφνική ή υπερβολική τριχόπτωση, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Ο έγκαιρος εντοπισμός της αιτίας σας δίνει τις καλύτερες πιθανότητες να επιβραδύνετε ή να σταματήσετε την περαιτέρω τριχόπτωση.

Η διαφορά σε άνδρες και γυναίκες

Τα σημάδια της αλωπεκίας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και την υποκείμενη αιτία.

“Στις γυναίκες, ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι μπορεί να είναι όταν το λαστιχάκι για να τυλίξουν τα μαλλιά τους σε αλογοουρά, χρειάζεται περισσότερες περιστροφές για να σταθούν καλά”, λέει η δερματολόγος και καθηγήτρια στο Τμήμα Δερματολογίας στο πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκς, Dina Strachan.

Όσον αφορά τους άνδρες, “το να βλέπεις την γραμμή μαλλιών στο κούτελο να υποχωρεί” είναι αρκετά σύνηθες, λέει η ίδια. Η ανδρική φαλάκρα είναι η πιο κοινή μορφή ανδρογενετικής αλωπεκίας και προκαλεί το κλασικό πεταλοειδές σχέδιο τριχόπτωσης στη βάση του τριχωτού της κεφαλής.Τριχοφάγος: Τα βασικά σημάδια

 Ξαφνική απώλεια μαλλιών

Τα φαλακρά σημεία μπορεί να αναπτυχθούν πολύ αργά σε μια περιοχή ή μπορεί να παρατηρήσετε ένα μπάλωμα, ή λωρίδα τριχόπτωσης που εμφανίζεται μέσα σε μόλις μία ή δύο ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρήσετε κάψιμο ή τσούξιμο πριν από την ξαφνική απώλεια μαλλιών.

Φρύδια, βλεφαρίδες και γενειάδα που λεπταίνουν

Ο τριχοφάγος μπορεί να προκαλέσει μπαλώματα τριχόπτωσης στα φρύδια, τις βλεφαρίδες, τα γένια, τις τρίχες της μύτης ή και τις τρίχες του εφηβαίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πάθηση μπορεί τελικά να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών από ολόκληρο το σώμα (alopecia universalis), ή ολόκληρο το κεφάλι (alopecia totalis).

 Λευκές κηλίδες γραμμών στα νύχια

Ένα από τα πρώιμα συμπτώματα της αλωπεκίας μπορεί να είναι αλλαγές στα νύχια σας. Εάν παρατηρήσετε ότι σπάνε πιο εύκολα, μικρά βαθουλώματα, ή λευκές κηλίδες στα νύχια σας, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.

 

Πηγή: https://www.webmd.com

Σχετικά Άρθρα

Back to top button