Ηχηρό καμπανάκι για την πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα έκρουσε το προεδρείο του PIF.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του Pharma Innovation Forum,η φαρμακευτική δαπάνη συνεχίζει να αυξάνεται, πάρα τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν ληφθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο το προεδρείο της εκτιμά ότι οι προσωρινές ενέσεις χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) δεν θα μειώσουν αρκετά τις δυσθεώρητες υποχρεωτικές επιστροφές. Σε επιπλέον παράγοντα κινδύνου εξελίσσεται η δαπάνη του ΙΦΕΤ: Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας εξασφαλίζει μεν μέσω άλλου καναλιού τα φάρμακα που χρειάζονται οι πολίτες, αλλά εκτοξεύει τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ.
Με βάση τα ίδια στοιχεία το 25% των καινοτόμων φαρμάκων, που έχει έγκριση από τον αρμόδιο Ευρωπαϊκό Οργανισμό (ΕΜΑ), χρειάζεται πάνω από τέσσερα χρόνια για να είναι πλήρως διαθέσιμο στην Ελλάδα.
Παίρνοντας το λόγο η πρόεδρος του PIF, Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη υποστήριξε : «Κάποιες φορές ογκολογικοί ασθενείς έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες ακόμη και με οκτώ μήνες καθυστέρηση. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να το αλλάξουμε. Μπορούμε να το κάνουμε».
Η υφιστάμενη φαρμακευτική πολιτική δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει τη δυσμενώς εξελισσόμενη κατάσταση καθώς εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από:
Υποχρηματοδότηση: Από το 2022, οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι ο κύριος χρηματοδότης του φαρμάκου (52% υποχρεωτικές πληρωμές έναντι 48% δημόσιος προϋπολογισμός).
Ανισότητες στην κατανομή των πόρων: Το 2023, η υπέρβαση εκτιμάται 74% στα νοσοκομειακά καινοτόμα φάρμακα, 62% στα καινοτόμα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ και 44% στα
προϊόντα λιανικής.
Έλλειψη σταθερότητας & προβλεψιμότητας: Η ρήτρα συνυπευθυνότητας που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λήγει το 2025 και δεν υπάρχει καμία δέσμευση της Πολιτείας για την επόμενη ημέρα.
Αντίθετα, οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν έχουν ακόμη λάβει τα συνολικά σημειώματα του 2023. Για τα δε νοσοκομειακά φάρμακα δεν έχει εκδοθεί ούτε καν το σημείωμα clawback του πρώτου εξαμήνου του 2023.
Καθυστέρηση στα μέτρα για τον έλεγχο της ζήτησης: Ψηφιακά εργαλεία όπως δεσμευτικά θεραπευτικά πρωτόκολλα, ηλεκτρονική διασύνδεση των νοσοκομείων, ΑΗΦΥ, DRGs θα προάγουν τη χρηστή διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υγείας.o Οι παραπάνω στρεβλώσεις αγγίζουν και τους ασθενείς. Το 2023, το 50% των καινοτόμων φαρμάκων που είχαν λάβει έγκριση από τον EMA την προηγούμενη τετραετία δεν ήταν διαθέσιμα στους Έλληνες ασθενείς.
Για όλους αυτούς τους λόγους τα μέλη PIF οι 26 εκπρόσωποι των πολυεθνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, με 4.000 εργαζομένους και με έμφαση στην έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία ζητούν να προχωρήσει μια Συμφωνία Πλαίσιο με την κυβέρνηση.
Η Συμφωνία Πλαίσιο, που προτείνεται θα έχει 3πλό στόχο:
Έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες
Εξυγίανση της φαρμακευτικής πολιτικής με όρους βιωσιμότητας και δίκαιης συνυπευθυνότητας
Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και της προσέλκυσης επενδύσεων R&D
Ενδεικτικά, αναφέρθηκε ότι η Πολιτεία θα μπορούσε να δεσμεύεται για α)κατάρτιση προϋπολογισμού φαρμάκου με προσθήκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων (Σχήμα Μεταβατικής Αποζημίωσης) και ανακατανομή πόρων μεταξύ καναλιών με σκοπό τη σύγκλιση της υπέρβασης και θέσπιση ανώτατου ορίου στο ποσοστό συμμετοχής των φαρμακευτικών εταιρειών στη βάση μίας δίκαιης και βιώσιμης συνυπευθυνότητας,
β) δέσμη μέτρων για τον έλεγχο της κατανάλωσης με έμφαση στα ψηφιακά εργαλεία –όπως δεσμευτικά θεραπευτικά πρωτόκολλα- και ενίσχυση πολιτικών υποκατάστασης,
γ) επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων συμψηφισμού clawback έναντι R&D επενδύσεων.