Ειδήσεις ΥγείαςΕμβόλια

Τρίτη δόση εμβολίου: Ποιες είναι οι πιο συχνές πιθανές παρενέργειες

Οι πιθανές παρενέργειες από την τρίτη δόση του εμβολίου

Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα τι είδους παρενέργειες έχει η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, αν είναι πιο ήπιες ή πιο έντονες και φυσικά αν είναι επικίνδυνες.

Όπως φάνηκε από την κλινική εμπειρία, τα mRNA εμβόλια, δηλαδή της Pfizer και της Moderna, είχαν πολύ συχνότερα παρενέργειες με τη δεύτερη, παρά με την πρώτη δόση. Η πιο συνήθης παρενέργεια ήταν ο υψηλός πυρετός για μία ημέρα, αλλά και καταβολή δυνάμεων και η έντονη υπνηλία.

Το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως φάνηκε, προκαλούσε τις σπάνιες παρενέργειες με τη διαταραχή στην πηκτικότητα του αίματος και τον σχηματισμό θρόμβων κατά την πρώτη δόση. Εάν κάποιος δεν είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα με την πρώτη δόση, τότε το πιο πιθανό ήταν να μην είχε ούτε και με τη δεύτερη.

Τρίτη δόση εμβολίου: Ποιες είναι οι πιο συχνές πιθανές παρενέργειες

Σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Σκάφνερ, ειδικό Λοιμωξιολόγο και καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt, «οι μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά στις παρενέργειες της ενισχυτικής δόσης, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες που είχε κάνει κάποιος».

Ο ίδιος εξηγεί ότι η παρενέργειες της ενισχυτικής δόσης θα είναι πιο κοντά σε αυτές της δεύτερης δόσης του εμβολίου mRNA, παρά της πρώτης δόσης, η οποία ήταν και για τους περισσότερους η πιο ανώδυνη.

«Το πιο πιθανό όμως είναι η τρίτη δόση να έχει πιο ήπιες σε ένταση ανεπιθύμητες ενέργειες από τη δεύτερη δόση, καθώς γίνεται με μεγάλη χρονική διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη. Ενώ οι δύο πρώτες δόσεις έγιναν με διαφορά, περίπου ενός μήνα, το ανοσοποιητικό ήταν αναμενόμενο να είναι εξασθενημένο και να αντιδράει πιο έντονα», σχολιάζει ο ίδιος.

Όσοι είχαν κάνει και στην πρώτη φάση mRNA, τότε οι πιο συχνές παρενέργειες που περιγράφει η Pfizer για τα εμβόλιά της κατά την ενισχυτική δόση είναι:

· Κοκκίνισμα και πρήξιμο γύρω από το σημείο της ένεσης

· Κούραση

· Πονοκέφαλος

· Πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις

· Κρυάδες

· Πρήξιμο του προσώπου

· Μυοκαρδίτιδα

· Περικαρδίτιδα

· Ναυτία

· Διόγκωση λεμφαδένων

· Διάρροια

· Εμετός

Οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και όσοι έχουν κάνει ήδη mRNA εμβόλιο, είναι εξαιρετικά σπάνιο να εμφανίσουν μία τέτοια.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button