ΆρθραΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τρίτη δόση: Στους 4 ή 5 μήνες για όλους ο εμβολιασμός – Τι θα γίνει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Πότε θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και πότε θα πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση

Αποφασίζουν εντός των ημέρων οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπή Εμβολιασμών για το πότε θα πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση του εμβολίου.
Άλλωστε ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους επιστήμονες να ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση στους 4 μήνες και γι αυτό θεωρείται πιθανό να ακολουθήσουν την προτροπή αυτή και οι ειδικοί και να ανακοινώσουν μία σχετική απόφαση.

Ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, υπάρχουν μέλη της επιτροπής που κρίνουν ότι οι 4 μήνες είναι ένα σύντομο χρονικό διάστημα και τα εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν προστασία με βάση τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα.

Γι αυτό και όπως τονίζουν πληροφορίες του HealthReport.gr οι ειδικοί μελετούν να ανοίγει η πλατφόρμα στους 4 μήνες ώστε να μπορεί κανείς να κάνει την τρίτη δόση αλλά να λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στους 5 μήνες.

Άλλωστε έχει αποδειχθεί πια από τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα ότι η ανοσία που δημιουργούν τα εμβόλια μειώνεται όσο περνάει ο χρόνος. Ήδη τα πιστοποιητικά εμβολιασμού λήγουν μετά τους 6 μήνες στους άνω των 60 ετών στο πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Το πιστοποιητικό νόσησης

Αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν και για το πιστοποιητικό νόσησης.

Ήδη η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφάσισε ότι το Πιστοποιητικό νόσησης θα λαμβάνεται πλέον μόνο με PCR τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς σήμερα υπήρχε η δυνατότητα να εκδίδεται και με απλό rapid test.

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, στο τραπέζι των ειδικών θα τεθεί ένα διάστημα 4 ή 5 μηνών για τη λήξη του πιστοποιητικού νόσησης ώστε να συμβαδίζει με τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Πάντως το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι το εμβολιαστικό σύστημα μπορεί να καλύψει τις νέες ανάγκες που θα προκύψουν, ενώ ήδη δημιουργήθηκε 60.000 νέες εμβολιαστικές θέσεις ώστε να μην υπάρχει αναμονή για ένα ραντεβού.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button