Ειδήσεις Υγείας

Τσικνοπέμπτη: 5 κορυφαία tips για υγιεινό ψήσιμο στα κάρβουνα

Τα μυστικά για υγιεινό ψήσιμο στα κάρβουνα την Τσικνοπέμπτη

Η Τσικνοπέμπτη είναι η μεγάλη γιορτή της κρεατοφαγίας και το μπάρμπεκιου έχει την τιμητική του. Σύμφωνα με τους ειδικούς το κρέας στα κάρβουνα είναι μία από τις πιο αγαπημένες ελληνικές γαστρονομικές απολαύσεις.

Ωστόσο, για να το απολαμβάνουμε με ασφάλεια, είναι σημαντικό να ακολουθούμε κάποιες βασικές οδηγίες για την υγιεινή του ψησίματος.

Το ανεπαρκώς ψημένο ή ακατάλληλα προετοιμασμένο κρέας μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Από την άλλη πλευρά, το υπερβολικά ψημένο (καρβουνιασμένο) κρέας έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Για να απολαύσετε το ψήσιμο με υγεία και ασφάλεια, ακολουθήστε μερικές βασικές συμβουλές.

Τσικνοπέμπτη: Πώς να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση

Ορισμένα βακτήρια, όπως το E. coli και η σαλμονέλα, μπορεί να βρίσκονται στο ωμό κρέας. Αν το κρέας δεν μαγειρευτεί σε επαρκώς υψηλή θερμοκρασία, τα βακτήρια αυτά μπορεί να επιβιώσουν και να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ναυτία, κράμπες στο στομάχι και διάρροια.

Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για την ασφαλή προετοιμασία και ψήσιμο των τροφίμων:

Διαχωρίστε τα τρόφιμα

Μην αφήνετε το ωμό κρέας να έρθει σε επαφή με λαχανικά, φρούτα ή άλλα τρόφιμα που δεν θα μαγειρευτούν.

Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές επιφάνειες κοπής για το ωμό κρέας και τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Πλένετε σχολαστικά όλα τα σκεύη και τις επιφάνειες που ήρθαν σε επαφή με το ωμό κρέας.

Τηρείτε αυστηρή καθαριότητα

Πλύνετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά τον χειρισμό του ωμού κρέατος.

Βεβαιωθείτε ότι όποιος ετοιμάζει φαγητό ακολουθεί την ίδια διαδικασία καθαριότητας.Τσικνοπέμπτη ψήσιμο στα κάρβουνα

Διατηρήστε τις σωστές θερμοκρασίες

Φυλάξτε το ωμό κρέας στο ψυγείο μέχρι να το ψήσετε.

Αν περισσέψει ψημένο κρέας, διατηρήστε το είτε ζεστό είτε ψύξτε το μέσα σε δύο ώρες (ή μία ώρα αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ξεπερνά τους 30°C).

Ο κιμάς και τα πουλερικά που δεν χρησιμοποιήσατε πρέπει να καταψυχθούν μέσα σε 1-2 ημέρες.

Σιγουρευτείτε ότι το κρέας είναι καλά ψημένο

Το εσωτερικό χρώμα του κρέατος δεν είναι αξιόπιστος δείκτης για το αν έχει μαγειρευτεί σωστά. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο φαγητού και βεβαιωθείτε ότι έχει φτάσει τις ακόλουθες θερμοκρασίες:

Κοτόπουλο/γαλοπούλα (ολόκληρα ή φιλέτα): 74°C

Κιμάς κοτόπουλου/γαλοπούλας: 74°C

Μοσχαρίσιος κιμάς/μπιφτέκια: 70°C

Μοσχαρίσιες μπριζόλες: 63°C (μέτριο), 70°C (μεσαίο), 76°C (καλοψημένο)

Χοιρινές μπριζόλες/φιλέτα: 63°C (με τουλάχιστον 3 λεπτά ανάπαυσης)

Κιμάς χοιρινού/εντόσθια: 70°C

Ψάρια: 63°C

Λουκάνικα/χοτ ντογκ: 73°C

Καλύψτε το φαγητό όταν δεν το τρώτε, ώστε να αποτρέψετε έντομα από το να το μολύνουν.

Η σύνδεση του καρβουνιασμένου κρέατος με τον καρκίνο

Το υπερβολικό ψήσιμο του κρέατος μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία επιβλαβών ενώσεων. Όταν οι πρωτεΐνες του κρέατος εκτίθενται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σχηματίζονται ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs), οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο DNA των κυττάρων.

Επιπλέον, όταν το λίπος στάζει στα κάρβουνα, δημιουργείται καπνός που περιέχει πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs), οι οποίοι μπορούν να εναποτεθούν στο κρέας και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καρβουνιασμένου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος έως και 60%!

Πώς να ψήσετε πιο υγιεινά

Δεν χρειάζεται να σταματήσετε να ψήνετε στα κάρβουνα! Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για πιο ασφαλές ψήσιμο:

Επιλέξτε άπαχα κομμάτια και αφαιρέστε το περιττό λίπος για να μειώσετε την παραγωγή καπνού.

Μαγειρέψτε το κρέας για λίγα λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων πριν το ψήσιμο – αυτό μπορεί να μειώσει τις HCAs έως και 90%.

Χρησιμοποιήστε χαμηλότερη θερμοκρασία στην ψησταριά (κάτω από 165°C) και ψήστε το κρέας αργά.

Τοποθετήστε αλουμινόχαρτο με τρύπες κάτω από το κρέας για να μειωθεί η έκθεση στον καπνό.

Μετακινήστε τα κάρβουνα στα πλάγια για να μειωθεί η απευθείας έκθεση του κρέατος στη φλόγα.

Αναποδογυρίζετε το κρέας συχνά (κάθε 1 λεπτό) για να μειώσετε τον σχηματισμό HCAs.

Αφαιρέστε τα απανθρακωμένα σημεία πριν το καταναλώσετε.

Καθαρίστε καλά τη σχάρα μετά από κάθε χρήση, ώστε να μην παραμένουν υπολείμματα που μπορεί να περιέχουν βλαβερές ουσίες.

Με αυτές τις απλές πρακτικές, μπορείτε να απολαύσετε το αγαπημένο σας κρέας στα κάρβουνα χωρίς περιττούς κινδύνους για την υγεία!

ΠΗΓΗ: mayo clinic

Σχετικά Άρθρα

Back to top button