ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τσιόδρας: Τουλάχιστον 39.000 θανάτους αποφύγαμε με τον εμβολιασμό – Πιθανή νέα επικίνδυνη μετάλλαξη

Το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας

«Περίπου 39.000 άνθρωποι έχουν σωθεί χάρη στον εμβολιασμό τους έναντι του κορονοϊού ενώ οι τρεις δόσεις έχουν σαφώς υψηλότερο αποτέλεσμα σε σχέση με τις δύο δόσεις».

Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την έναρξη των εργασιών του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων που πραγματοποιεί από σήμερα έως και την Κυριακή 8 Μαΐου η Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή «η υβριδική ανοσία που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας και την Ευρώπη, δηλαδή ο εμβολιασμός και η φυσική νόσηση, σε συνδυασμό με την καλοκαιρία της εποχής, θα μας βοηθήσουν στην έλεγχο και τη μείωση της επιδημίας μετά το φθινόπωρο».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος ανέφερε πώς «το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί. Θα κριθεί όμως από τα εμβόλια και τη δυνατότητα διαφυγής του ιού από αυτά.

Βέβαια κατά τον κ. Τσιόδρα η κατανομή των εμβολίων δεν έγινε με ομοιογενή τρόπο, γεγονός που επιτρέπει την ανάδυση νέων μεταλλάξεων. Προφανώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων».

Σαρώνουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Εκτενής αναφορά στις  ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που αποτελούν το επόμενο μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, έκανε ο καθηγητής κ. Νικόλαος Σύψας.

Οι άνθρωποι που ήταν υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος έφυγαν από τα καθήκοντά τους και ασχολήθηκαν μόνο με την Covid-19. Η επιτήρηση χάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ένα σημαντικό κομμάτι των θανάτων οφείλεται στο πρόβλημα αυτό υποστήριξε. Και συνέχισε

Τα πολυανθεκτικά μικρόβια θα παραμείνουν. Το πρώτο αίτιο θανάτου θα είναι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια. Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν γι’ αυτό. Κλεμψιάλα είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο. Τόνισε δε πως είναι βέβαιο πως ποσοστό θανάτων στους νοσηλευόμενους με Covid-19 οφείλεται στα πολύανθεκτικά μικρόβια από τα οποία μολύνθηκαν.

Καταλήγοντας είπε ότι Επιτροπή του συστήματος υγείας της Βρετανίας προβλέπει ότι το 2050 το πρώτο αίτιο θανάτου παγκοσμίως θα είναι οι λοιμώξεις που προκαλούν τα πολύανθεκτικά μικρόβια.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button