
Βαρηκοΐα: Πώς συνδέεται με την καρδιακή ανεπάρκεια
Η Βαρηκοΐα είναι συχνή, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες
Η βαρηκοΐα συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Heart.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η ψυχολογική επιβάρυνση που σχετίζεται με την ακοή παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη σύνδεση.
Η βαρηκοΐα είναι συχνή, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπως και η καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αν και η μειωμένη ακοή έχει συνδεθεί με καρδιολογικά προβλήματα στο παρελθόν – κυρίως λόγω της κοινωνικής απομόνωσης – η επίδρασή της στην καρδιακή ανεπάρκεια δεν είχε ερευνηθεί σε βάθος μέχρι σήμερα.
Βαρηκοΐα: Πώς συνδέεται με την καρδιακή ανεπάρκεια
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία από 164.431 άτομα της βάσης δεδομένων UK Biobank, με μέσο όρο ηλικίας τα 56 έτη. Η πλειονότητα δεν παρουσίαζε καρδιακή ανεπάρκεια κατά την έναρξη της μελέτης. Η κατάσταση της ακοής των συμμετεχόντων κατηγοριοποιήθηκε σε φυσιολογική, ελαφρώς μειωμένη και σημαντικά επηρεασμένη, ενώ καταγράφηκε και η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας.
Παράλληλα, συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για την υγεία, τις κοινωνικές επαφές, την ψυχολογία και τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων. Η κοινωνική απομόνωση, η ψυχολογική δυσφορία και ο νευρωτισμός αξιολογήθηκαν μέσα από εξειδικευμένα ερωτηματολόγια.
Κατά τη διάρκεια παρακολούθησης 11,5 ετών, παρατηρήθηκε ότι άτομα με μειωμένη ακοή είχαν 15% έως 28% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με εκείνους με φυσιολογική ακοή. Ακόμη και όσοι φορούσαν ακουστικά είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 26%, γεγονός που δείχνει ότι τα ακουστικά βοηθούν στην ακοή, αλλά ίσως δεν αντιμετωπίζουν τις υποκείμενες αγγειακές αιτίες.
Η κοινωνική απομόνωση και η ψυχολογική πίεση φαίνεται πως επηρεάζουν σημαντικά αυτή τη συσχέτιση, ειδικά στους συμμετέχοντες που δεν έκαναν χρήση ακουστικών. Αυτοί οι παράγοντες εξηγούν μέχρι και το 9% της αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, ενισχύοντας την ιδέα ότι η ψυχική και κοινωνική κατάσταση είναι κρίσιμη για την καρδιολογική υγεία.
Αν και πρόκειται για μελέτη παρατήρησης – και επομένως δεν μπορεί να αποδείξει αιτιότητα – οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως υπάρχουν βιολογικές ενδείξεις που στηρίζουν τη σύνδεση. Το έσω αυτί διαθέτει πλούσιο δίκτυο αγγείων και υψηλές ενεργειακές ανάγκες, γεγονός που το καθιστά ευάλωτο σε προβλήματα του αγγειακού συστήματος. Έτσι, η απώλεια ακοής θα μπορούσε να λειτουργεί ως ένας πρώιμος δείκτης υποκείμενων καρδιαγγειακών παθήσεων.