Ειδήσεις Υγείας

Βήχας: 8 συμβουλές για άμεση ανακούφιση

Χρήσιμες συμβουλές προκειμένου να τον αντιμετωπίσετε σωστά

Αρχική > Ειδήσεις Υγείας > Βήχας: 8 συμβουλές για άμεση ανακούφιση

Ο βήχας είναι ένα ένας «προστατευτικός μηχανισμός» , που αντιδρώντας στον ερεθισμό των αεραγωγών, έχει ως σκοπό να απομακρύνει μηχανικά, αλλά και να αδρανοποιήσει μέσω της παραγόμενης βλέννας, ξένα σώματα (σκόνη, καπνό, μικρόβια) από τους πνεύμονες, ή από το ανώτερο αναπνευστικό.

Μορφές του βήχα

1. Υλακώδης βήχας παρατηρείται σε περιπτώσεις οξείας απόφραξης του λάρυγγα (οίδημα λάρυγγος ή και της τραχείας, λαρυγγίτιδα κλπ). Μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας ίωσης ή φλεγμονής ή να προέρχεται από αλλεργική αντίδραση.

2. Παραγωγικός βήχας. Ο παραγωγικός βήχας συνοδεύεται από απόχρεμψη (φλέγμα ή βλέννα). Υπάρχουν πολλές αιτίες ενός παραγωγικού βήχα, όπως:

Ιογενείς ασθένειες.
Χρόνιες νόσοι των πνευμόνων.
Το κάπνισμα

3. Μη παραγωγικός ή ξηρός βήχας που μπορεί να εκδηλωθεί προς το τέλος ενός κρυολογήματος ή μετά από έκθεση σε ένα ερεθιστικό παράγοντα.

Πώς να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τον βήχα

Καταναλώνετε σούπες (κοτόσουπες, κρεατόσουπες), καθώς ενισχύουν τον οργανισμό, μαλακώνουν τον λαιμό και βοηθούν στη ρευστοποίηση τυχόν εκκρίσεων από τη μύτη ή το στόμα.

Προτιμάτε ζεστά ροφήματα

Προτιμάτε τα ζεστά ντους, καθώς βοηθούν στην αποσυμφόρηση των βρόγχων και την απόχρεμψη, ανακουφίζοντας έτσι από τον βήχα.

Φροντίστε να υπάρχει καθαρός αέρας στον χώρο σας

Η χορήγηση αντιβίωσης στην αντιμετώπιση των ιώσεων είναι αναγκαία, μόνο όταν υπάρχουν μικροβιακές επιπλοκές της ίωσης (π.χ. αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα κλπ) και χορηγείται αυστηρά μετά από συμβουλή ιατρού.

Αποφύγετε περιβάλλον με πολύ σκόνη, καπνό ή βαριά ρύπανση, καθώς και τους χώρους που δεν αερίζονται καλά.

Πίνετε άφθονα υγρά.

Αποφύγετε τα κρύα ποτά, παγωτά, κρύο νερό, κλπ. που μπορεί να είναι ερεθιστικά και να προκαλούν βήχα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button