Ειδήσεις Υγείας

Βιταμίνη Β12: Πόση είναι αρκετή και σε ποιες τροφές βρίσκεται

Η βιταμίνη Β12 εμπλέκεται σε πολυάριθμες ζωτικής σημασίας λειτουργίες στον οργανισμό, όπως η σύνθεση του DNA, η ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων και των κυττάρων του αίματος και η παροχή οξυγόνου στα όργανα.

Οι ειδικοί λένε ότι η βελτίωση των επιπέδων βιταμίνης Β12 στον οργανισμό είναι “μια διατροφική επιταγή με πιθανώς βαθιές ευεργετικές επιδράσεις”, ιδιαίτερα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους και για τα βρέφη.

Οι συστάσεις για βιταμίνη Β12 αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία. Ξεκινώντας από την ηλικία των 50 ετών, όλοι θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα Β12, ή να καταναλώνουν τρόφιμα εμπλουτισμένα με Β12.

Βιταμίνη Β12: Συστάσεις για έγκυες, βρέφη, θηλάζουσες κι ενήλικες

Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες μπορούν απλώς να ακολουθήσουν την σύσταση των 50 mcg/ημέρα για μη έγκυες ενήλικες, ή 2.000 mcg/εβδομάδα, αν και οι ειδικοί προτείνουν να χωριστούν αυτές οι δόσεις σε δύο μισά για να ενισχυθεί η απορρόφηση.

Αφού απογαλακτιστούν τα βρέφη, μπορούν να ξεκινήσουν με 5 mcg/ημέρα.

Από 4 έως 10 ετών μπορούν να πάρουν την μισή δόση για ενήλικες των 25 mcg/ημέρα.

Στην συνέχεια στην ηλικία των 11 ετών μπορούν να πάρουν 50 mcg/ημέρα ή 2.000 mcg/εβδομάδα.

Βιταμίνη Β12: Σε ποιες τροφές βρίσκεται

Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 2,4 μικρογραμμάρια (mcg) βιταμίνης Β12 την ημέρα, ποσότητα που μπορούν εύκολα να καλύψουν με τις παρακάτω τροφές:

1. 1 αυγό: 0,45 mcg

2. 30 γρ. μοτσαρέλα: 0,65 mcg

3. 90 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο: 3,48 mcg

4. 1 φλιτζάνι γάλα με χαμηλά λιπαρά: 1,23 mcg

5. 90 γρ. σολομός: 2,38 mcg

6. 90 γρ. τόνος: 9,25 mcg

7. 90 γρ. στρείδια: 5,75 mcg

8. 1 φλιτζάνι γάλα σόγιας: 3 mcg

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button