Ειδήσεις Υγείας

Βραχνάδα: 6 τρόποι για να προστατέψετε τη φωνή σας

Η βραχνάδα στη φωνή ταλαιπωρεί έναν στους τρεις

Η βραχνάδα στη φωνή μπορεί να θεωρείται γοητευτική αλλά μπορεί να προκαλείται από διάφορες καταστάσεις του λάρυγγα ή των φωνητικών χορδών.

Κάθε άνθρωπος διαθέτει χαρακτηριστική χροιά φωνής, η οποία όμως μπορεί να αλλάξει για πολλούς και διάφορους λόγους. Μερικές φορές, μάλιστα, η βραχνάδα υποκρύπτει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η ανθρώπινη φωνή αποτελεί ένα θαύμα. Αποτελεί την ταυτότητα μας, είναι το βασικό μέσο έκφρασής μας και μέσα από αυτήν εκδηλώνουμε τα συναισθήματά μας», διασαφηνίζει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής-τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ.

Βραχνάδα στη φωνή: Τι να κάνετε για να την προστατέψετε

Η φωνή είναι απαραίτητη για να επικοινωνούμε με τα άλλα άτομα, αλλά την θεωρούμε δεδομένη με συνέπεια να κάνουμε στην καθημερινότητά μας πολλά λάθη που την καταπονούν.

Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα προκαλεί επίσης βλάβες στις φωνητικές χορδές οι οποίες μπορεί να αλλάξουν την χροιά της. Μακροπρόθεσμα όμως μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην απώλεια της φωνής ή στη χρόνια λαρυγγίτιδα.

Αποφύγετε το πολύ αλκοόλ

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ αποτελεί έναν ακόμα ισχυρό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του λάρυγγα.  Καταναλώνετε πίνετε επίσης άφθονο νερό.

Μην φωνάζετε δυνατά

Η δυνατή ομιλία καταπονεί τις φωνητικές χορδές και μπορεί να τους προκαλέσει βλάβες.

Προσπαθήστε να μην φωνάζετε όταν επευφημείτε την αγαπημένη σας ομάδα.

Όχι στις ανεξέλεγκτες τις καούρες

Τα οξέα του στομάχου που παλινδρομούν προς τον λάρυγγα (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) μπορεί να βλάψουν τις φωνητικές χορδές. Συμπτώματα ύποπτα για παλινδρόμηση είναι, μεταξύ άλλων:

Το συχνό αίσθημα καύσου πίσω από το στέρνο (καούρες)
Η άσχημη γεύση στο στόμα το πρωί

Η συχνή ερυγή (ρέψιμο)
Η αίσθηση ενός «κόμπου» στο πίσω μέρος του λαιμού

Η συχνή βραχνάδα της φωνής
Εάν έχετε τέτοιου είδους συμπτώματα, πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Αποφύγετε να «καθαρίζετε» τον λαιμό σας

Όταν έχετε κάποια ίωση του ανώτερου αναπνευστικού αποφύγετε να τον «καθαρίσετε» τον λαιμό ή να βήχετε δυνατά επειδή κάτι σας ενοχλεί στον λαιμό.

Να ξεκουράζετε τη φωνή σας

Εάν μιλήσατε επί πολλή ώρα ή πολύ δυνατά, να κάνετε ένα διάλειμμα παραμένοντας σιωπηλοί έως ότου μιλήσουν και οι άλλοι. Η φωνή σας θα σας ευγνωμονεί.

ΠΗΓΗ: https://my.clevelandclinic.org

Σχετικά Άρθρα

Back to top button