Ειδήσεις Υγείας

Ξανθέλασμα: Τι αποκαλύπτει για την υγεία;

Τα ξανθελάσματα είναι κυρίως κίτρινες πλάκες τα οποία προκαλούνται λόγω αυξημένων τιμών χοληστερίνης στο αίμα.

Το ξανθέλασμα είναι δερματικές κηλίδες οι οποίες κατά κανόνα εμφανίζονται στο πάνω ή στο κάτω βλέφαρο, συνήθως προς τη μύτη. Έχει παρατηρηθεί από τους επιστήμονες ότι είναι πιο συχνά στις ηλικίες 40-60 ετών, μπορούν όμως να εκδηλωθούν ακόμα και σε εφήβους ή ηλικιωμένους.

Συμπτώματα

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της mayo clinic το ξανθέλασμα εμφανίζεται ως κίτρινη-πορτοκαλί κηλίδα κοντά στο πάνω ή στο κάτω βλέφαρο.
Το μέγεθος τους κυμαίνεται από 2–30 χιλιοστά και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι όταν εμφανιστεί σχεδόν ποτέ δεν εξαφανίζεται μόνο του.

Αντίθετα τις περισσότερες φορές οι αλλοιώσεις αυτές συνήθως μεγαλώνουν σε μέγεθος ή αριθμό. Πάντως με το που θα εμφανιστούν καλό θα είναι οι πάσχοντες να ελέγχουν τη χοληστερίνη τους καθώς οι μισές περιπτώσεις σχετίζονται με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, όσοι αναπτύσσουν ξανθελάσματα διατρέχουν έως 12% υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα μέσα στην επόμενη 10ετία.

Αντιμετώπιση

Εάν η θεραπεία των ξανθελασμάτων δεν ανταποκρίνεται με την θεραπευτική αγωγή κατά της χοληστερίνης, άλλοι τρόποι αντιμετώπισης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Χειρουργική εκτομή και συρραφή

Θεραπεία με laser

Ψύξη με άζωτο (κρυοθεραπεία)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button