ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ξεσηκωμός για το νομοσχέδιο Γκάγκα – Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι για τα ιδιωτικά ιατρεία και χειρουργεία των γιατρών του ΕΣΥ

Θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζόμενους του ΕΣΥ για το νομοσχέδιο Γκάγκα που κατατέθηκε στη Βουλή

Επί ποδός είναι οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ για το νομοσχέδιο Γκάγκα το οποίο εκτός των άλλων δίνει το δικαίωμα στους γιατρούς του δημοσίου να δουλεύουν παράλληλα και στον ιδιωτικό τομέα.

Το νομοσχέδιο Γκάγκα κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή χωρίς μάλιστα να αλλάξει τίποτε στο επίμαχο άρθρο 10 το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., υπό προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας.

Παρότι όπως είχε γράψει το HealthReport.gr είχε γίνει προσπάθεια να αλλάξει το άρθρο 10 με δεδομένες τις αντιδράσεις ακόμη και από γαλάζια στελέχη, τελικώς φαίνεται ότι υπερίσχυσε η άποψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα και όχι του υπουργού Θάνου Πλεύρη ο οποίος τασσόταν ανεπισήμως τουλάχιστον κατά της ρύθμισης.

Γεγονός βέβαια που αποδεικνύει ότι η Μίνα Γκάγκα μάλλον είναι πιο ισχυρή στα υψηλά κλιμάκια του Μεγάρου Μαξίμου από ότι ο Θάνος Πλεύρης.

Όπως και να ‘χει όμως πρόκειται για μία ρύθμιση που πρωτίστως καταργεί ουσιαστικά το δωρεάν ΕΣΥ αφού οι πολίτες αργά ή γρήγορα θα κληθούν να πληρώνουν από την τσέπη τους για να γιατρευτούν αφού τεχνηέντως θα οδηγούνται από τους γιατρούς του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα όπου θα πληρώνουν αδρά. Το πρόσχημα βέβαια θα είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος ελεύθερος στο ΕΣΥ ή άδειο χειρουργείο για άμεσα επέμβαση.

Στο πόδι οι εργαζόμενοι για το νομοσχέδιο Γκάγκα

Οι αλλαγές αυτές που πλήττουν τους πολίτες οικονομικά αλλά και υγειονομικά έχουν ξεσηκώσει τους εργαζόμενους του ΕΣΥ. Άλλωστε ανοίγει η πόρτα ώστε όλες οι επόμενες προσλήψεις να μην είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, κάτι που αναμένεται να συμβεί βέβαια και σε όσους θα εργασθούν από τώρα και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) αλλά και αυτοί της Αθήνας (ΕΙΝΑΠ) είναι ήδη επί ποδός ενώ οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις.

Ξεσηκωμός για το νομοσχέδιο Γκάγκα
ΦΩΤΟ: αρχείο HealthReport.gr

Όλοι οι υγειονομικοί ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου καθώς όπως σημειώνουν : «Θεμελιώδης αρχή σύστασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση του προσωπικού. Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας και ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται με μερική απασχόληση στα νοσοκομεία.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα αυξήσουν περαιτέρω την ιδιωτική δαπάνη υγείας και την προκλητή ζήτηση υπηρεσιών. Οι εν λόγω ρυθμίσεις είναι συνέχεια της θεσμοθέτησης των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία επί πληρωμή των ασθενών».

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής παρουσία των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να συζητηθούν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου Γκάγκα. Την ημέρα αυτή η ΠΟΕΔΗΝ έχει προγραμματίσει 4ωρη στάση εργασίας 11:00 πμ-15:00 και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το κοινοβούλιο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button