Ειδήσεις Υγείας

Ξηροστομία: Πέντε πιθανές αιτίες μέσα από εικόνες

Μάθετε ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες της ξηροστομίας

Η ξηροστομία είναι ένα συχνό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν άνδρες και γυναίκες με συνέπεια να δυσκολεύονται ακόμη και στην ομιλία.

Μπορεί η ξηροστομία να αποτελεί σύνηθες φαινόμενο ειδικά σε καταστάσεις άγχους ή ξαφνικής ταραχής, αλλά αν γίνει όμως μόνιμη μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλήματος υγείας.

Μάθετε ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες!

Παρενέργεια  φαρμάκων

 

 

 

 

 

Η ξηροστομία είναι μια κοινή παρενέργεια διάφορων φαρμάκων, όπως της κατάθλιψης, του άγχους, του πόνου, των αλλεργιών, και των κρυολογημάτων (αντιισταμινικά και αποσυμφορητικά), αλλά και της παχυσαρκίας, της ακμής, της επιληψίας, της υπέρτασης (διουρητικά), της διάρροιας, της ναυτίας, των ψυχωτικών διαταραχών και της νόσου του Πάρκινσον.

Παθήσεις

 

 

 

 

 

Το ξηρό στόμα μπορεί να είναι μια παρενέργεια ορισμένων παθήσεων, όπως: του συνδρόμου Sjogren, του HIV/AIDS, της νόσου του Αλτσχάιμερ, του διαβήτη, της αναιμίας, της κυστικής ίνωσης, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της υπέρτασης, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της παρωτίτιδας.

Θεραπείες

 

 

 

 

 

Η ξηροστομία μπορεί να οφείλεται σε βλάβη στους σιελογόνους αδένες (τους αδένες που παράγουν σάλιο) για παράδειγμα από ακτινοβολία στο κεφάλι και το λαιμό και χημειοθεραπείες για τον καρκίνο.

Αφυδάτωση

Καταστάσεις που οδηγούν σε αφυδάτωση, όπως πυρετός, υπερβολική εφίδρωση, εμετός, διάρροια, απώλεια αίματος, και εγκαύματα μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία.

Καθημερινές συνήθειες

 

 

 

 

 

Το κάπνισμα ή το μάσημα του καπνού ακόμη και η αναπνοή με το στόμα ανοιχτό μπορεί επίσης να συμβάλει στο πρόβλημα.

Συμπτώματα

Ξηρή αίσθηση στο στόμα

Η συχνή δίψα

Αίσθηση ξηρότητας στο λαιμό

Κάψιμο ή τσούξιμο στο στόμα και ιδιαίτερα στη γλώσσα

Προβλήματα στην ομιλία ή δυσκολία στην γεύση, το μάσημα και την κατάποση

Πονόλαιμος

Δύσοσμη αναπνοή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πέντε λόγοι υγείας για να παίρνετε προφυλάξεις στο σε

Σχετικά Άρθρα

Back to top button