Υδράργυρος στα τρόφιμα: Τι πρέπει να ξέρετε
Τι βλάβες προκαλεί ο υδράργυρος στον οργανισμό;
Ο υδράργυρος στα τρόφιμα, μετά τα ευρήματα των περιβαλλοντικών οργανώσεων Bloom και Foodwatch για αυξημένα επίπεδα στις κονσέρβες τόνου έχει προκαλέσει ανησυχία στους καταναλωτές.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΦΕΤ εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας πως στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια στους ελέγχους που έγιναν, για βαρέα μέταλλα σε νωπά ή κατεψυγμένα αλιεύματα και κονσέρβες αλιευμάτων, «τα δείγματα βρέθηκαν συμμορφούμενα».
Πάντως σύμφωνα με το FDA τα μολυσμένα με τρόφιμα από υδράργυρο αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, καθώς μπορεί να συσσωρευτεί σταδιακά στον οργανισμό.
Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι υπάρχει υπερβολική ποσότητα υδραργύρου στο σώμα είναι μεταξύ άλλων:
ανησυχία, κατάθλιψη, τρόμο, προβλήματα μνήμης μούδιασμα των χεριών, των ποδιών ή του στόματος
Υδράργυρος: Τι έδειξε μελέτη
Όπως εξηγούν οι ειδικοί η υπερβολική έκθεση σε υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη, επηρεάζοντας τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τις κινητικές δεξιότητες.
Σε μια έρευνα που περιλάμβανε 129 ενήλικες, οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου είχαν χειρότερη απόδοση σε δοκιμασίες κινητικότητας, μνήμης και λογικής.
Η έκθεση σε υδράργυρο συνδέεται επίσης με αυξημένο άγχος και κατάθλιψη. Μελέτη σε ενήλικες που είχαν εκτεθεί σε υδράργυρο στον εργασιακό χώρο, διαπιστώθηκε ότι παρουσίασαν αυξημένα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, καθώς και αργότερη επεξεργασία πληροφοριών.
Επιπλέον, η συσσώρευση υδραργύρου στο σώμα φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, πιθανότατα λόγω της ικανότητας του υδραργύρου να προκαλεί οξείδωση του λίπους.
Μελέτη σε 1.800 άνδρες έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ψαριών με υψηλά επίπεδα υδραργύρου είχαν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου από καρδιακά προβλήματα.
Τρόποι προστασίας
Για να περιορίσετε την έκθεση στον υδράργυρο οι ειδικοί συνιστούν να βάζετε στο πιάτο σας ψάρια με χαμηλό υδράργυρο, όπως σολομό, μπακαλιάρο, ρέγγα και γατόψαρο.
Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί αναφέρουν ότι για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο βλάβης, περιορίστε όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, σπορελαίων, επεξεργασμένων κρεάτων και πρόσθετων σακχάρων.
ΠΗΓΕΣ: FDA, www.healthline.com