
Ύπνος: Οι sos κινήσεις εάν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα
Ο ύπνος είναι σημαντικός για την καλή λειτουργία του οργανισμού
Ο διακεκομμένος ύπνος αρκετά συχνά προκαλεί σοβαρά προβλήματα την επόμενη ημέρα καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.
Αν ξυπνάτε συχνά μέσα στη νύχτα και αναρωτιέστε αν είναι φυσιολογικό ή τι μπορεί να το προκαλεί, δεν είστε μόνοι.
Οι μελέτες δείχνουν ότι τα νυχτερινά ξυπνήματα είναι πολύ πιο συχνά απ’ όσο φανταζόμαστε. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι ξυπνούν μία έως και τρεις φορές κάθε βράδυ.
Το ερώτημα είναι: θεωρείται φυσιολογικό αυτό το φαινόμενο; Και πότε θα πρέπει να μας ανησυχήσει; Οι λόγοι πίσω από τις αφυπνίσεις είναι πολλοί και ποικίλοι — κάποιοι είναι σοβαρότεροι, όμως οι περισσότεροι δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας. Όσο σημαντικό κι αν είναι ένα άνετο στρώμα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του σώματος και του ύπνου μας, δεν αρκεί από μόνο του για να αποτρέψει τις νυχτερινές διακοπές στον ύπνο.
Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Ύπνου και Εγρήγορσης στη Γαλλία, πάνω από το 70% των Γάλλων αναφέρουν ότι ξυπνούν τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στις γυναίκες, οι οποίες ξυπνούν συχνά πάνω από δύο φορές.
Οι νυχτερινές αυτές αφυπνίσεις δεν είναι απλώς σύντομες, φυσιολογικές διακοπές του ύπνου μεταξύ των κύκλων του, αλλά πλήρεις αφυπνίσεις που διαρκούν αρκετά λεπτά. Όπως εξηγεί ο Ντάμιεν Νταβέν, ερευνητής και ειδικός στους βιολογικούς ρυθμούς στο Πανεπιστήμιο της Καέν, η παρούσα κοινωνικοπολιτική και γεωπολιτική συγκυρία εντείνει το άγχος, με αποτέλεσμα την αύξηση των προβλημάτων ύπνου, όπως οι αφυπνίσεις ή η αϋπνία.
Η συχνότητα των νυχτερινών αφυπνίσεων αυξάνεται με την ηλικία, καθώς οι ανάγκες και ο ρυθμός ύπνου μεταβάλλονται. Παρόλα αυτά, οι πιο κοινές αιτίες εντοπίζονται σε ατομικούς παράγοντες όπως το άγχος, η ανασφάλεια και οι αρνητικές σκέψεις.
Ύπνος: Τι να κάνετε αν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι ειδικοί προτείνουν:
Σταθερό πρόγραμμα ύπνου και αφύπνισης
Συστηματική φυσική άσκηση
Ελαφρύ βραδινό
Ιδανική θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο
Περιορισμό ουσιών όπως καφεΐνη, αλκοόλ και νικοτίνη
Αποχή από οθόνες τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο
Σε περιπτώσεις χρόνιων προβλημάτων ύπνου, συνίσταται η αναζήτηση βοήθειας από ειδικό, καθώς και η εφαρμογή τεχνικών όπως η ύπνωση, ο διαλογισμός, η γιόγκα ή η καρδιακή συνοχή.