ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Επανεξετάζονται οι αναστολές στο ΕΣΥ στο τέλος του μήνα – Οι ελλείψεις νοσηλευτών γονατίζουν τα νοσοκομεία

Παρά τις αναστολές υγειονομικών λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού, δεν έγιναν προσλήψεις νοσηλευτών όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Επανεξετάζονται οι αναστολές των υγειονομικών στις 31 Οκτωβρίου όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος. Να υπενθυμιστεί ότι υγειονομικοί που δεν εμβολιάστηκαν βγήκαν εκτός συστήματος υγείας και χωρίς αποδοχές στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως προβλέπει ο νόμος και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει το νόμο ούτε να κάνει πίσω, ενώ αναμένεται να δώσει παράταση στο μέτρο.
Ένα μέτρο που έχει αφήσει όμως χωρίς υγειονομικό προσωπικό το ΕΣΥ, καθώς περίπου 5000 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων βγήκαν σε αναστολή.

Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει με τους νοσηλευτές αφού ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει αφήσει εκτός νοσοκομείων εκατοντάδες, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη με τρίμηνη σύμβαση όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Χωρίς προσλήψεις

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί και είχε νομοθετήσει μάλιστα τις προσλήψεις υγειονομικών με τρίμηνες συμβάσεις, ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις που θα προκύψουν από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τις αναστολές. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απολύτως καμία πρόσληψη.

Όπως λέει στο HealthReport.gr ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ) Γιώργος Αβραμίδης: «Δεν έχουν γίνει προσλήψεις νοσηλευτών για να καλυφθούν τα κενά από τις αναστολές, καθώς δεν υπάρχουν επαγγελματίες διαθέσιμοι (άνεργοι). Είναι ενδεικτικό ότι δεν καλύπτονται ούτε καν οι λίστες για το επικουρικό προσωπικό. Γεγονός που οφείλεται εκτός των άλλων στον μικρό αριθμό νοσηλευτών που βγαίνουν από τις σχολές».

Η ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ ζητά να επιστρέψουν άμεσα οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία ώστε να λαμβάνουν κανονικά τις αποδοχές τους και να αξιοποιηθούν σε διάφορες θέσεις με ευθύνη των Διοικήσεων των Νοσοκομείων.

Χωρίς άδειες

Το πρόβλημα με τους νοσηλευτές είναι διπλό καθώς πλέον είναι εξαντλημένοι από την πολύωρη εργασία. Και αυτό διότι καλύπτουν και τα κενά από όσους είναι σε αναστολή ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούν να πάρουν άδειες.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο υγείας με απόφασή του στις 25 Αυγούστου αποφάσισε να αναστείλει όλες τις κανονικές άδειες των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Και αυτό επειδή από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινούσε το μέτρο της αναστολής λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Να τονιστεί ότι η ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. είναι υπέρ των εμβολιασμών, αλλά κατά της υποχρεωτικότητας και της αναστολής εργασίας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button