ΆρθραΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Μετά την ΕΜΑΚ έρχονται κι άλλοι εργαζόμενοι στο δημόσιο – Τι θα γίνει με τους υγειονομικούς

Οι σκέψεις της κυβέρνησης και για άλλους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στο δημόσιο

Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα σχετικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, καθώς μετά την ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι η πρώτη υπηρεσία στο ελληνικό Δημόσιο στην οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό στη χώρα μας, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες υπηρεσίες.

Η απόφαση για την ΕΜΑΚ ήδη προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ φαίνεται πως είναι ένα πρώτο δείγμα για το τι μπορεί να επακολουθήσει.
Άλλωστε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και καιρό είχε δηλώσει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός ειδικά για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός: “Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για γιατρούς και νοσηλευτές αλά Ιταλία από Σεπτέμβριο”

Οι υγειονομικοί

Σε ότι αφορά στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, παρότι τα ποσοστά είναι υψηλά τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του είχε διαμηνύσει ότι μπορεί από Σεπτέμβριο το εμβόλιο να γίνει υποχρεωτικό.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι ότι εάν συνεχισθεί η πανδημία, και τον Φθινόπωρο, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιον, οι υγειονομικοί που περιθάλπουν ασθενείς, θα πρέπει να εμβολιασθούν υποχρεωτικά για τον κορονοϊό, ώστε να μην υπάρχει διασπορά μέσα στα νοσοκομεία.

Πάντως τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι ειδικά στους γιατρούς τα ποσοστά των εμβολιασμών είναι υψηλά. Στους νοσηλευτές προς ώρας τα ποσοστά είναι χαμηλότερα λόγω των επιφυλάξεων που έχουν αρκετοί εργαζόμενοι, αλλά και επειδή αρκετοί νοσηλευτές είναι νέοι σε ηλικία.

Ειδικότερα τα στοιχεία δείχνουν τα εξής:

-Το ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ έχει εμβολιασθεί σε ποσοστό 82%. Στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα οι μισθωτοί γιατροί των ιδιωτικών κλινικών άγγιξαν το 88%.

-Οι νοσηλευτές του ΕΣΥ έχουν εμβολιασθεί σε ποσοστό 63% ενώ στις ιδιωτικές κλινικές σε ποσοστό 62%.

-Το λοιπό προσωπικό στο ΕΣΥ έχει εμβολιασθεί σε ποσοστό 60% ενώ στον ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό 63%.
Ωστόσο επειδή μετά την ΕΜΑΚ στους κόλπους των εργαζομένων ειδικά στο ΕΣΥ επικρατεί ανησυχία, επειδή ακριβώς οι υγειονομικοί αναμένεται να είναι η επόμενη ομάδα των εργαζομένων που μπορεί να τεθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, να σημειωθεί ότι με βάση τον ισχύοντα νόμο, δεν επιτρέπεται η απόλυση εάν ο εργαζόμενος δεν θέλει να εμβολιαστεί, αλλά θεωρείται δεδομένη σε μία τέτοια περίπτωση η μετακίνησή του σε άλλη υπηρεσία ή θέση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button