Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Μετακινήσεις εξπρές νοσηλευτών για να καλυφθούν τα κενά από τις αναστολές – Όλο το σχέδιο

Όλο το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν από τις αναστολές όσων αρνούνται να εμβολιαστούν, αποκαλύπτει το HealthReport.gr

Έτοιμο επιχειρησιακό σχέδιο για να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν από τις αναστολές εργαζομένων στο ΕΣΥ λόγω της άρνησης εμβολιασμού, έχει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr, το υπουργείο Υγείας παρέλαβε αναλυτικά χθες από κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά, ένα σχέδιο σχετικά με το ποιοι εργαζόμενοι δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν, τις ειδικότητές τους, τα τμήματα αλλά και πόσο προσωπικό απαιτείται για να καλυφθούν οι νέες ανάγκες που θα προκύψουν.

Να υπενθυμιστεί ότι την ώρα που αρχίζει να ασφυκτιά και πάλι το σύστημα υγείας από τα αλλεπάλληλα νέα περιστατικά του κορονοϊού, τα νοσοκομεία κινδυνεύουν με «κραχ». Και αυτό διότι την 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να αδειάσουν χιλιάδες θέσεις κυρίως νοσηλευτών που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός άλλωστε έβρισκε αντίθετους τους νοσηλευτές από την πρώτη στιγμή, όπως άλλωστε έχει διατυπωθεί και από την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του ΕΣΥ.

Άλλωστε την 1η Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους του ΕΣΥ να εμβολιαστούν, διαφορετικά μπαίνουν σε αναστολή και χωρίς αποδοχές. Μάλιστα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει παράταση.

Το επιχειρησιακό σχέδιο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ετοιμάσει ένα ακριβές σχέδιο στο οποίο προβλέπονται:

-μετακινήσεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών από το ένα τμήμα στο άλλο, από τον έναν τομέα σε άλλο, αλλά και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις που θα προκύψουν.

Ήδη έχει ετοιμασθεί το χρονοδιάγραμμα των μετακινήσεων αλλά και οι λίστες με τον αριθμό και την ειδικότητα των υπό μετακίνηση εργαζομένων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν πριν λήξει το τελεσίγραφο, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι κλινικές και να μη μείνουν τελευταία στιγμή χωρίς προσωπικό.

-Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει επίσης τη συγχώνευση κλινικών όπου αυτό είναι εφικτό ώστε να χρειάζεται λιγότερο προσωπικό.

Να σημειωθεί ότι στα Νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας περίπου 3800 γιατροί και νοσηλευτές (800 γιατροί και 3000 νοσηλευτές) δεν έχουν εμβολιασθεί. Στα νοσοκομεία της 2η ΥΠΕ περίπου 1500 υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιασθεί και θα χρειαστεί να καλυφθούν οι θέσεις τους.

Το πρόβλημα βέβαια εστιάζεται κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας αλλά και των νησιών όπου το προσωπικό είναι ούτως ή άλλως λιγοστό και τα νέα κενά που θα προκύψουν θα προκαλέσουν σοβαρές δυσλειτουργίες.

Αντίστοιχα προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και σε εξειδικευμένες κλινικές όπως είναι οι ογκολογικές καθώς η ανεύρεση εκπαιδευμένου προσωπικού αποτελεί σπαζοκεφαλιά εδώ και μέρες για το υπουργείο υγείας, μεταφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών αφορά σε νοσηλευτές καθώς οι γιατροί σε μεγάλο βαθμό έχουν εμβολιασθεί, ενώ όσες θέσεις μείνουν κενές μπορούν να αντικατασταθούν με επικουρικό ιατρικό προσωπικό. Αντίθετα η ανεύρεση νοσηλευτών θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση αφού δεν υπάρχουν και τόσοι πολλοί διαθέσιμοι στη χώρα μας.

Το λοιπό προσωπικό

Σε ότι αφορά το διοικητικό προσωπικό ήδη δρομολογείται η πρόσληψη επικουρικών όπου θα υπάρξουν κενά με βάση τις καταγραφές που έκαναν οι διοικητές των Νοσοκομείων, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί στο τέλος κάποιοι να αλλάξουν άποψη.

Σχετικά με τον τομέα της φύλαξης και της καθαριότητας, όπου είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων, το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει – σύμφωνα με τις πληροφορίες του HealthReport.gr:

-ότι θα προσληφθούν επίσης επικουρικοί όπου δεν υπάρχουν εταιρείες, ενώ στις περιπτώσεις που οι ελλείψεις θα είναι μεγάλες, θα γίνουν συμβάσεις εξπρές με ιδιωτικές εταιρείες που ούτως ή άλλως διαθέτουν κάποια νοσοκομεία.

Δήμητρα Ευθυμιάδου:
Σχετικά άρθρα

Ο ιστότοπος healthreport.gr χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα