ΆρθραΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υποχρεωτικός Εμβολιασμός: Μόνο με εμβόλιο οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο σπίτι» και στα ΚΑΠΗ – Που αλλού θα επεκταθεί

Αυξάνονται οι εργαζόμενοι που πρέπει να εμβολιασθούν υποχρεωτικά

Επεκτείνεται μέρα με την ημέρα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε περισσότερους εργαζόμενους, ενώ άμεσα η κυβέρνηση εάν διαπιστώσει ότι δεν αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμού, αναμένεται να ανακοινώσει και νέες κοινωνικές ομάδες.

Κάτι που άλλωστε και επισήμως πια η κυβέρνηση δεν αποκλείει όπως προκύπτει και από τις τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

“Βοήθεια στο σπίτι” και ΚΑΠΗ

Στο μεταξύ όπως προκύπτει από τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό (ΦΕΚ Τεύχος B’ 3958/27.08.2021) και οι εργαζόμενοι στα προγράμματα των Δήμων «Βοήθεια στο σπίτι» αλλά και στα ΚΑΠΗ πρέπει να είναι εμβολιασμένοι.

Ανησυχία για τους ηλικιωμένους στα γηροκομεία

Ειδικότερα όπως αναφέρεται: «Το προσωπικό που απασχολείται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» επιβάλλεται υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού COVID-19 για όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό), σύμφωνα με το άρθρο 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130) και τις κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσες υπουργικές αποφάσεις».

Αντίστοιχη απόφαση ισχύει και για τα ΚΑΠΗ. Όπως τονίζεται στην ίδια απόφαση: «Λειτουργία δημοτικών Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) με τη συμμετοχή μόνο ωφελούμενων και εργαζομένων οι οποίοι

α) είτε έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10, στον υπεύθυνο που ορίζεται από την εκάστοτε δομή,

Ανησυχία για τα γηροκομεία

β) είτε επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10.

Επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Στο μεταξύ επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους εκτός από τον τομέα της υγείας εξετάζει η κυβέρνηση, στην περίπτωση που τις επόμενες ημέρες δεν κλειστούν περισσότερα ραντεβού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολίου θα αφορά στον δημόσιο τομέα και στον στρατό αλλά και τα σώματα ασφαλείας, με τις ακριβείς ομάδες για τις οποίες θα γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο να είναι ακόμη σε επεξεργασία από τους ειδικούς.

Στο τραπέζι πάντως έχουν μπει και οι εκπαιδευτικοί παρότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, 8 στους 10 έχουν ήδη εμβολιασθεί.

Παράλληλα πιθανά να εφαρμοσθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και στους εργαζόμενους στους Δήμους και ειδικά σε εκείνους που έρχονται σε επαφή με πολίτες όπως είναι τα ΚΕΠ, αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button