ΆρθραΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι άνω των 60 ετών εξαιρούνται – Ξεκινούν τα πρόστιμα από την επόμενη εβδομάδα

Για ποιες κατηγορίες πολιτών άνω των 60 ετών δεν ισχύει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους άνω των 60 ετών ξεκινά να ισχύει από τις 16 Ιανουαρίου και μετά, καθώς όσοι μέχρι τότε δεν έχουν κλείσει ραντεβού θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Για τον μήνα Ιανουάριο θα ισχύσει «έκπτωση» 50 ευρώ στο πρόστιμο καθώς το μέτρο ξεκινά από τα μέσα του μήνα και μετά.

Ωστόσο από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εξαιρούνται αρκετοί συμπολίτες μας που είναι άνω των 60 ετών, αφού έχει δοθεί η δυνατότητα να μην κάνουν το εμβόλιο και συνεπώς να μην υποστούν και το δυσβάσταχτο πρόστιμο ειδικά για τους συνταξιούχους. Να σημειωθεί ότι το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ.

Οι εξαιρέσεις

Ειδικότερα σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί από την κυβέρνηση, από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εξαιρούνται:

-Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση

-Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολιασμού.

Παράλληλα, περιγράφεται και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου οι πολίτες με αποδεδειγμένα προβλήματα υγείας να απαλλαγούν από το μέτρο.

Αναλυτικά:

Εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID-19 τα φυσικά πρόσωπα του άρθρου 1, τα οποία, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 (Α΄ 238), έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50933/13.8.2021 κοινή απόφαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (Β’ 3794), όπως εκάστοτε ισχύει.

Άρθρο 3 Αρμόδια όργανα για την απαλλαγή από τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού COVID-19

Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα διενέργειας εμβολιασμού, είναι τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, που συνιστώνται με απόφαση των διοικητών τους ή των νομίμων αναπληρωτών τους, οι οποίες αποτελούνται από ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή/και πανεπιστημιακούς ιατρούς με τους αναπληρωτές που καλύπτουν τις ειδικότητες της παθολογίας, καρδιολογίας και αλλεργιολογίας.

copyright: pexels

Οι τριμελείς υγειονομικές επιτροπές δύνανται, κατά την κρίση τους, να ζητούν και να λαμβάνουν υπόψη τους τη γνώμη αρμόδιου κατά ειδικότητα ιατρού, εφόσον δεν μετέχει ήδη στη σύνθεση της επιτροπής ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας, π.χ. αιματολογίας.

Προς τις επιτροπές αυτές διαβιβάζονται, σύμφωνα με την τοπική τους αρμοδιότητα ανά υγειονομική περιφέρεια, αυθημερόν οι αιτήσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αποκλειστικά μέσω του θεράποντος ιατρού.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button