ΆρθραΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ξεκίνησε η καταγραφή των εργαζομένων που δεν εμβολιάσθηκαν – Πώς θα γίνει το εμβόλιο

Πώς οργανώνονται τα νοσοκομεία για να εμβολιάσουν το προσωπικό τους. Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Υπ’ ατμόν είναι τα τελευταία 24ωρα τα νοσοκομεία όλης της χώρας αλλά και τα Κέντρα Υγείας, ώστε να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον κλάδο.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και των αρμόδιων στελεχών, γι αυτό και όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), αναμένουν γραπτές οδηγίες για το πώς θα εφαρμοσθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στο προσωπικό του ΕΣΥ. Κάτι που άλλωστε έγινε και με τα κέντρα φιλοξενίας ευπαθών ομάδων.

Οι προετοιμασίες

Ωστόσο ήδη έχει ξεκινήσει η σχετική προετοιμασία ειδικά σε ότι αφορά στους χώρους που θα γίνουν οι εμβολιασμοί, αλλά και τα αποθέματα των εμβολίων.

Όπως μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε εντολή στους Διοικητές των ΥΠΕ να θέσουν σε συναγερμό όλες τις υγειονομικές μονάδες με δεδομένο ότι έως την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει εμβολιασθεί όλο το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό.

Η οργάνωση αυτού του εγχειρήματος ειδικά εν μέσω καλοκαιρινών αδειών, θεωρείται μια κάπως σύνθετη διαδικασία, αφού καταρχάς θα πρέπει να καταγραφεί με κάθε λεπτομέρεια ποιοι έχουν εμβολιασθεί και ποιοι όχι.

Παρότι το υπουργείο Υγείας κατά καιρούς δίνει ποσοστά εμβολιασμών για το υγειονομικό προσωπικό, οι Διοικητές των Νοσοκομείων μετά από εντολή των ΥΠΕ, έχουν ξεκινήσει τις λίστες με τα ονόματα των εργαζομένων που θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, καθώς η απόφαση της κυβέρνηση αφορά το σύνολο των εργαζομένων και όχι μόνο το υγειονομικό προσωπικό.

Μέσα στα Νοσοκομεία οι εμβολιασμοί

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, η οργάνωση του εμβολιασμού των εργαζομένων στο ΕΣΥ γίνεται ανά τμήμα και κλινική, ενώ οι εργαζόμενοι που δεν είχαν κάνει μέχρι σήμερα το εμβόλιο, θα πρέπει να το κάνουν στις Μονάδες Υγείας που εργάζονται.

Θα δημιουργηθεί κατά πάσα πιθανότητα σειρά με βάση τα τμήματα και όχι με ραντεβού, καθώς ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν έως 1η Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού, υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού, των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας, διαγνωστικών Κέντρων, Κέντρων Αποκατάστασης, Κλινικών, Νοσοκομείων, δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και λοιπά.

Με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, έως την 1η Σεπτεμβρίου το σύνολο του προσωπικού των εν λόγω μονάδων θα πρέπει να έχει προβεί στην πρώτη δόση, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι εξαιρέσεις

Σε ότι αφορά εκείνους που δεν μπορούν να εμβολιασθούν για λόγους υγείας ή άλλα ζητήματα, συστήνονται Υγειονομικές Επιτροπές ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), που θα αξιολογούν αιτήματα απαλλαγής από τον εμβολιασμό με βάση εκτίμηση λόγων υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει αυστηρά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr ήδη έχουν ξεκινήσει να δημιουργούνται οι επιτροπές που θα ελέγχουν τα αιτήματα των εργαζομένων που δεν μπορούν να εμβολιασθούν, ενώ και οι αποφάσεις θα βγαίνουν σε χρόνο εξπρές σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν στις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Οι επιτροπές είναι τριμελείς και θα αποτελούνται από ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, ανά υγειονομική περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα εκ μέρους των υπόχρεων για απαλλαγή από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους υγείας.

Πάντως σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, η κατηγορία των νοσημάτων θα είναι περιορισμένη και θα αφορά συγκεκριμένες αλλεργίες, κάποια αυτοάνοσα νοσήματα ενώ μόνο τη μία δόση θα μπορούν να κάνουν όσοι νόσησαν.

Ποσοστά εμβολιασμών μέχρι σήμερα

Με βάση τα στοιχεία που είχαν δοθεί πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας η εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών διαμορφώνεται ως εξής:

-Στους γιατρούς του ΕΣΥ, το ποσοστό ανέρχεται στο 86% και στον ιδιωτικό τομέα 91%.

-Στο νοσηλευτικό προσωπικό αγγίζει το 69% στο ΕΣΥ και το 73% στον ιδιωτικό τομέα.

-Στο λοιπό προσωπικό, είναι 66% στο ΕΣΥ και 70% στον ιδιωτικό τομέα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button