ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο υγείας: Αναζητούνται 100 ιδιώτες παθολόγοι και πνευμονολόγοι – Διορία έως το τέλος της εβδομάδας

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον 100 ιδιώτες ιατροί για το ΕΣΥ διαφορετικά ακολουθεί επίταξη

Περίπου 100 ιδιώτες παθολόγους και πνευμονολόγους αναζητά το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, προκειμένου να καλύψει τα κενά σε δημόσια νοσοκομεία και ειδικά της Βόρειας Ελλάδος λόγω της πανδημίας.

Το υπουργείο Υγείας έχει απευθύνει ήδη πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν το ΕΣΥ ενώ ψηφίστηκε και η σχετική τροπολογία που προβλέπει τις αμοιβές όσων εργασθούν σε εφημερίες του ΕΣΥ για να καλυφθούν οι ανάγκες από τα αυξημένα περιστατικά covid που καταγράφονται καθημερινά πλέον και «πνίγουν» τα δημόσια νοσοκομεία.

Μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναμένεται να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με όλους τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας ώστε να επιτευχθεί μέσα από διάλογο μία συνεννόηση για το ζήτημα.

Να υπενθυμιστεί ότι στις αρχές του χρόνου όπου και πάλι υπήρξε ανάγκη για κάλυψη αναγκών από ιδιώτες γιατρούς, ο τότε υπουργός Υγείας είχε προχωρήσει σε επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, γεγονός που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κλάδο.

Και ο νυν υπουργός Υγείας όμως Θάνος Πλεύρης αναμένεται να δώσει διορία έως το τέλος της εβδομάδας στους ιδιώτες γιατρούς ώστε να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ιατρών, ενώ έχει δηλώσει ότι διαφορετικά θα προχωρήσει σε επίταξη.

Οι αμοιβές

Σε ότι αφορά στις αμοιβές όσων ιδιωτών γιατρών εργασθούν στο ΕΣΥ, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Υγείας για ενεργό εφημεριακή απασχόληση, θα αμείβονται με το ποσό των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ ανά εφημερία, όπως θα αμείβονται και οι ενεργές εφημερίες των ιατρών κλάδου ΕΣΥ που θα μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία και είναι ειδικότητας αναισθησιολογίας, παθολογίας και πνευμονολογίας καθώς και των υπηρετούντων σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ιατρών κλάδου ΕΣΥ, που πραγματοποιούνται καθ’ υπέρβαση του ανώτατου προβλεπόμενου ανά βαθμό και ζώνη αριθμού ενεργών εφημεριών, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκαλεί η διάδοση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.

Παράλληλα από προηγούμενη ρύθμιση ισχύουν οι μηνιαίες απολαβές 2000 ευρώ (ποσό αφορολόγητο). Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι πολλά νοσοκομεία δεν έχουν πληρώσει ακόμη τους ιδιώτες γιατρούς που είχαν εργασθεί στις αρχές του χρόνου για να καλύψουν τις ανάγκες της πανδημίας.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ τι προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Υγείας για αμοιβές γιατρών που κάνουν εφημερίες: «Υπουργείο Υγείας: Κίνητρα σε παθολόγους, πνευμονολόγους για εφημερίες σε άλλα νοσοκομεία – Πώς θα αμείβονται

Σχετικά Άρθρα

Back to top button