ΆρθραΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Αντίστροφη μέτρηση για τους υγειονομικούς σε αναστολή – Τα δύο σενάρια

Σε δύο εβδομάδες λήγει η προθεσμία που έδωσε το υπουργείο Υγείας στους υγειονομικούς για να εμβολιασθούν

Ανάποδα μετρά ο χρόνος για τους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή επειδή δεν εμβολιάστηκαν, καθώς το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει ήδη να οριστικοποιήσει την απόφασή του.

Οι περίπου 4700 υγειονομικοί που είναι σε αναστολή από τον Σεπτέμβριο επειδή δεν εμβολιάστηκαν, δεν λαμβάνουν μισθό. Παράλληλα όμως οι θέσεις τους παραμένουν κενές με συνέπεια να δημιουργούνται δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία.

Πάντως πολλοί εκτιμούν ότι είναι πιθανό τώρα που έφθασε και στη χώρα μας το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax, μπορεί κάποιοι εκ των υγειονομικών που είναι σε αναστολή, να εμβολιασθούν. Εξάλλου οι περισσότεροι ανησυχούσαν για τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων, ενώ όπως έχει πει και η Προέδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, το Novavax είναι ένα «καθαρό εμβόλιο» αφού για την παραγωγή του χρησιμοποιείται η κλασική μέθοδος όπως σε αυτό της γρίπης.

Τα δύο σενάρια από το υπουργείο Υγείας

Παρ αυτά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζεται ήδη να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή. Ήδη ετοιμάζεται η σχετική διάταξη, ενώ όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, αναμένεται απλώς το πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου.

Δύο είναι τα πιθανά σενάρια:

-είτε θα δοθεί νέα παράταση στην αναστολή εργασίας των χιλιάδων υγειονομικών μέχρι το τέλος του χρόνου (η σημερινή αναστολή είναι μέχρι τις 31 Μαρτίου)

-είτε η διάταξη που θα προωθηθεί θα περιλαμβάνει την ρητή πρόβλεψη ότι ο εμβολιασμός θα αποτελεί τυπικό προσόν για να παρέχει κάποιος τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ. Γεγονός που σημαίνει ότι όσοι σήμερα είναι σε αναστολή θα απολυθούν οριστικά.

Πάντως υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr ότι υπάρχει προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με το αν θα πρέπει να απολυθούν οριστικά οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιασθεί, καθώς μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ειδικά σε μία περίοδο που η κυβέρνηση δέχεται βολές για διάφορα προβλήματα όπως για την ακρίβεια.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button