ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Από «κόσκινο» όλες οι ειδικότητες των νέων γιατρών – Τι αλλαγές έρχονται

Ποιες αλλαγές έρχονται στις ειδικότητες των νέων γιατρών

Από «κόσκινο» ετοιμάζεται να περάσει το υπουργείο υγείας όλες τις ειδικότητες των νέων γιατρών, προκειμένου να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε αλλαγές.

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να καταγράψουν και να αξιολογήσουν τις ειδικότητες που σήμερα δίνονται σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία καταγραφή που θα εντοπίζει τα λάθη στην εκπαίδευση των νέων γιατρών, τον αριθμό των ειδικευομένων που βγαίνουν κάθε χρόνο από το σύστημα, ενώ θα βρεθούν και τα κενά που υπάρχουν σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά η καταγραφή των αναγκών και των ελλείψεων που υπάρχουν σε συγκεκριμένες ειδικότητες, ώστε ο νέος σχεδιασμός να αλλάζει πλήρως και τον αριθμό των θέσεων που θα δίνονται.

Ποιες αλλαγές προωθεί το υπουργείο Υγείας

Τα σχέδια του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνουν την απόλυτη αναμόρφωση του συστήματος εκπαίδευσης των νέων γιατρών, γεγονός που σημαίνει ότι σύντομα οι νέοι γιατροί θα επιλέγουν με διαφορετικό τρόπο την ειδικότητα που θα ακολουθήσουν αφού θα υπάρχουν νέοι περιορισμοί.

Ειδικότερα μόλις ολοκληρωθεί το σχέδιο:

-Θα δίνεται η δυνατότητα σε περιορισμένο αριθμό νέων γιατρών να ακολουθήσουν μία συγκεκριμένη ειδικότητα

-Θα περιορισθούν οι κορεσμένες ειδικότητες

-Θα ανοίξουν θέσεις ειδικότητας όπου σήμερα υπάρχουν κενά, ενώ αναμένεται να δοθούν και κίνητρα στους νέους επιστήμονες για να τις ακολουθήσουν.

αλλαγές για τους ιδιώτες γιατρούς από το υπουργείο υγείας

Ενδεικτική η περίπτωση της ειδικότητας της αναισθησιολογίας που σήμερα απουσιάζει από τα περισσότερα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Χαρακτηριστικό είναι ότι εν μέσω πανδημίας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιστράτευσε ιδιώτες για να καλύψουν τα κενά στο δημόσιο σύστημα.

-Θα ξεκινήσει αξιολόγηση της εκπαίδευσης που γίνεται σήμερα στους νέους γιατρούς από τους καθηγητές

-Θα τροποποιηθεί ο τρόπος που θα διδάσκονται οι γιατροί

-Θα αλλάξει και ο τρόπος των εξετάσεων

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι εξεταστικές περίοδοι ορίζονται σε τέσσερις (4) τον χρόνο, τους μήνες Φεβρουάριο, Μάιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο. Οι εξετάσεις διενεργούνται μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο κάθε εξεταστικής περιόδου, από τριμελείς εξεταστικές επιτροπές για κάθε ειδικότητα.

Οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε γραπτή και προφορική δοκιμασία. Στην προφορική δοκιμασία υποβάλλονται, μόνο εάν έχουν επιτύχει στη γραπτή δοκιμασία, τουλάχιστον με βαθμό που αντιστοιχεί στον βαθμό (5), ο οποίος αποτελεί τη βάση της βαθμολογικής κλίμακας, μηδέν έως δέκα (0-10). Ο ιατρός που αποτυγχάνει στην προφορική εξέταση, σε επόμενη εξεταστική περίοδο συμμετέχει μόνο στην προφορική δοκιμασία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button