ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Υπουργείο Υγείας: Έως τέλος Ιανουαρίου οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές στα φάρμακα – Τι θα αλλάξει μετά

Τι αλλάζει μετά τις διαπραγματεύσεις στον τομέα των φαρμάκων το Υπουργείο Υγείας

Έως τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές στα φάρμακα, ώστε να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενες εκπτώσεις για το δημόσιο και τον ΕΟΠΥΥ που θέλει το υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας προς την επιτροπή διαπραγμάτευσης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για όλες τις κατηγορίες των ακριβών φαρμάκων, ώστε από εκεί και πέρα να γίνουν κάποιες αλλαγές στην επιτροπή.

Αλλαγές στην επιτροπή

Αμέσως μετά αναμένεται να γίνουν οι αλλαγές στην επιτροπή διαπραγμάτευσης των τιμών φαρμάκων σε πρόσωπα αλλά και τακτική, λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Σε αλλαγές προχωρά το Υπουργείο Υγείας στα φάρμακα

Στο μεταξύ όμως σχεδιάζεται να προστεθούν κάποια νέα μέλη στην επιτροπή μέχρι να γίνουν οι οριστικές και πιο μεγάλες αλλαγές σε πρόσωπα.

Το Υπουργείο Υγείας και οι κλειστοί προϋπολογισμοί

Στο μεταξύ με βάση και τη νομοθετική ρύθμιση που έχει προωθήσει το Υπουργείο Υγείας, πλέον το claw back, δηλαδή η υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης, θα ορίζεται με βάση κλειστούς προϋπολογισμούς. Δηλαδή κάθε κατηγορία φαρμάκων θα έχει συγκεκριμένο κονδύλι και οι εταιρείες που θα διαθέτουν τα συγκεκριμένα φάρμακα θα πληρώνουν όχι για το σύνολο της δαπάνης αλλά για την κατηγορία τους.

Ωστόσο όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, ο κλειστός προϋπολογισμός μπορεί να μην εφαρμόζεται σε κάποιες κατηγορίες φαρμάκων εάν έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση στην τιμή με τις διαπραγματεύσεις που θα προηγηθούν. Ήδη μάλιστα έχει βρεθεί ο “μαθηματικός τύπος” για να λυθεί το σύνθετο ζήτημα, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Το Υπουργείο Υγείας αλλάζει την επιτροπή διαπραγμάτευσης

Αξιοσημείωτο είναι ότι πλέον με τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας που θα εφαρμοσθούν άμεσα στις διαπραγματεύσεις τιμών με την επιτροπή, ειδικά στα νέα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα, οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να παρουσιάζουν τις καταναλώσεις των φαρμάκων τους στις άλλες χώρες της Ευρώπης όπως και την χαμηλότερη τιμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπουργείο Υγείας: Έρχονται αλλαγές σε πρόσωπα και Προέδρους φορέων και Οργανισμών στα μέσα Ιανουαρίου – Τι σχεδιάζεται

Σχετικά Άρθρα

Back to top button